In het kader van de Maand va de Geschiedenis verzorgden we samen met Stichting Driel-Polen een lezing over onze Poolse bevrijders. Daarin stonden de drie belangrijkste routes centraal die de Polen gebruikten om, na de verloren strijd in september 1939 in het westen te komen. Daar zette ze de strijd door met 250.000 tot 300.000 man als onderdeel van de Britste luchtmacht, marine en landstrijdkrachten. Zo leverde ze ook een bijdrage aan onze bevrijding.
Deze pagina bevat links naar een diversiteit aan artikelen op onze website die extra achtergrond verschaffen bij de lezing.
Polen in het interbellum
Meer over de eerste jaren van de onafhankelijkheid leest u in een het artikel 'De eerste jaren van Polen na 1918'.
Een van de episodes is de strijd van de Polen tegen de Russen met daarbij het 'Wonder aan de Wisla'.
Tutejszy's
Pieter van Os schreef een opiniestuk over nationaliteit en racisme waarin hij ingaat op het bevolkingsonderzoek in Polen in de jaren dertig waarbij 700.000 mensen geen nationaliteit of etniciteit noemen.
Van de hand van Pieter van Os verscheen ook het aangrijpende boek 'Liever dier dan mens' over een Pools-Joods meisje dat de oorlog wist te overleven, onder andere in een gezin van een fanatiek nazi.
Wieluń
Ook wel het Poolse Guernica genoemd. We schreven eerder een artikel over dit terreurbombardement.
Katyń
Naar aanleiding van een foutief frame in het NOS-journaal schreven wij een blog over de moordpartij bij Katyń.
Van de hand van Wajda verscheen er een speelfilm over deze gebeurtenis:
Vergeten Helden
Johannes vande Voorde en Dirk Verbeken volgen in dit boek de route van de pantserdivisie van Normandië tot aan Wilhemlshaven en portretteren meerdere van deze vergeten helden in een pracht vormgegeven boek. Lees hier meer of bestel het direct:
De piloten in de Slag om Engeland
De piloten van het Poolse 303 Squadron die meevochten in de Slag om Engeland speelden al een rol in de epische film over deze slag die in1969 werd gemaakt. Ook zijn er film van recentere datum. Meer over die film en de piloten van dit squadron leest u in het artikel Hurricane: "303, a bunch of Poles"
Beer Wojtek
De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak schreef een mooi boek, geschikt voor kinderen en volwassenen over beer Wojtek. De mascotte van de troepen van generaal Anders
Kubinski en Wojciechowski
Aan beide para's waar we stil bij stonden in de presentatie hebben we eerder aandacht besteed op deze website. Kubinski toen hij in 2019 een van de weinige nog levende veteranen was die aanwezig was bij de herdenking. Bij dat artikel vindt u ook het interview waar we in de presentatie over spraken. Lees hier verder.
In 2016 besteedde we aandacht aan de tentoonstelling in het Airborne Museum over Jozef Wojciechowski. Lees hier verder.
BBC podcasts: Danzig/Gdańsk, Teheran, Excodus uit Rusland
In de blog verzamelden we links naar keur aan BBC podcasts over de Tweede Wereldoorlog. Met daarbij onder andere:
- de opbouw naar de Tweede wereld toe met een ooggetuige verslag van een cameraman uit Danzig/Gdańsk
- de 14-jarige Danuta tijdens de verbanning van haar familie naar Siberië en nog een tweede podcast over 'Marooned in Russia
- een over de moord op de Poolse officieren bij Katyń
- een indruk hoe het toeging bij de conferentie van Teheran verwijzen we naar een blog met een keur aan BBC podcasts waaronder ook een van een diplomaat die aanwezig was bij de besprekingen in Teheran waaruit toch de indruk ontstaat dat Churchill op een zijspoor kwam te staan
Pilecki
Meer over Pilecki te weten komen. Lees ons artikel 'Van wie is Witold Pilecki' of bestel het boek 'Vrijwillig naar Auschwitz.
De verschuiving van Polen
Bij het opschuiven van Polen 'naar het westen' op verzoek van Stalin krijg Polen op de rand van Oost-Duitsland en Tsjechie een klein stukje grond toegewezen zodat de bruinkoolvoorraden die daar lagen niet in Duits handen zouden komen. Recent zorgt dat nog voor gesteggel over deze mijn op het drie landenpunt.
“Roode Duivels in Arnhem” (With the red devils at Arnhem)
Een van de eerste, zo niet de eerste, pubicatie over de gevechten bij Oosterbeek in september 1944 was van de Poolse correspondent Swiecicki. In ons Dossier over de Poolse bijdrage maakt uit uitgebreider kennis met hem en zijn waarnemingen.
Sticker
Bij de presentatie zag u een afbeelding waarin we de symbolen van onze bevrijders hebben samengevoegd tot een afbeelding. Deze afbeelding is als sticker (bijvoorbeeld voor op de auto als eerbetoon aan onze bevrijder) bij ons te krijgen tegen een kleine vergoeding.