Voetballers of grenswerkers?

Voetballers of grenswerkers?

Op de site van de Leeuwarder Courant twee berichtjes over coronamaatregelen in Polen: 1) Grenswerkers die demonstreren en 2) het hervatten van de voetbalcompetitie.

Grenswerkers

In het grensgebied Polen Duitsland was voor de sluiting van de Poolse grens als anti-corona maatregel sprake van een groot aantal Polen die ieder dag Duitsland introkken om daar te gaan werken. Volgens een bericht uit midden april van Rundfunk Berlin-Brandenburg dagelijks om zo'n 14.000 arbeidskrachten. Door de maatregel hebben zij de keuze om of te stoppen met werken, of om in Duitsland te blijven voor hun werk. Dit raakt ook de Duitse gezondheidszorg. In Kreiskrankenhaus Prenzlau komt de helft van de artsen uit Polen. Ook zijn er Poolse jongeren die in Duitsland hun opleiding volgen en zeker zij die dit jaar examen doen. Daarmee zorgen de maatregelen ervoor dat ze 'Familien auseinander reißen' volgens het verslag over de protesten op RBB.

Voetballers

Vanaf begin mei mogen buitensport accommodaties weer open en eind mei mag de hoogste voetbalcompetitie hervat worden. Dit moet dan wel zonder publiek.

Argument van de premier voor het openen van de buitensportlocaties is volgens het bericht: "Sport is een belangrijk onderdeel van de nationale economie, die bijdraagt ​​aan het verbeteren van de gezondheid en we weten hoe belangrijk het is om het normale leven te herstellen".

Waarop het gezondheidsaspect weinig is af te dingen, is het economische argument voor ons reden om de vraag te stellen: Voetballers of grenswerkers?

Voetballers of grenswerkers?

Het minimumloon in Duitsland is € 9,35. We hebben niet onderzocht hoeveel procent van de grenswerkers in deeltijd werkt dus laten we rekenen met een gemiddelde werkdag van 6 uur om dit eventuele effect toch mee te nemen in de berekening. De belastingdruk in Duitsland ligt, vergelijkbaar met in Nederland, onder de 40%. Dus rekenen we nu 6 uur x 60% wat netto overblijft x € 9,35 x 140.000 werkers dan komen we ruim vierenhalf miljoen euro dat deze grenswerkers op een werkdag verdienen. Dit is buitenlands kapitaal dat de Poolse economie invloeit. Als iedereen voltijds werkt loopt dit op tot ruim zes miljoen. Daarbij komt dat we hier alleen kijken naar de Polen die werken in Brandenburg. Daarbij komen nog de Polen die werken in Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren.

We zijn nu nieuwsgierig wat de economische impact is van het openen van de buitensportlocaties en het hervatten van de voetbal competitie. Iemand het antwoord? Of dit een gevalletje van 'brood en spelen'?

Reacties zijn gesloten.