Fietstour in Krakau
Krakau is de laatste jaren een van de populairste stedentrips. Er is nu een mogelijkheid om de stad op een zeer Hollandse manier te leren kennen: per fiets.
Krakau, een rijke geschiedenis
Krakau heeft een rijke geschiedenis die is terug te zien in de stad van vandaag. Zo was de stad van 1038 to 1596 de hoofdstad van Polen. Uit die tijd stamt onder meer het koninklijk paleis op Wawel .
In de 13de eeuw is de stad een aantal keer geplunderd door de Mongolen. De overlevering wil dat een trompettist die het alarm blies, geraakt werd door een pijl en abrupt stopte met spelen. Iets wat elk uur nog te horen is op de markt als de melodie gespeeld wordt vanaf de toren van de Mariakerk.
De kerk is niet alleen bekend vanwege deze trompettist maar ook om zijn interieur met daarin het altaar van de kunstenaar Wit Stwosz (of Veit Stoß).
Dicht bij de stad ligt een zoutmijn, de Wielizcka zoutmijn. Dit Unesco werelderfgoed laat bezoekers kennismaking met de wijze waarop men vroeg zout won wat toen een zeer kostbaar goed was. In de mijn maakte de mijnwerkers verschilllende beelden en een ondergrondse kerk die nu nog gebruikt wordt voor onder andere concerten.
De middeleeuwen
Het oude centrum heeft nog het stratenpatroon uit de middeleeuwen en waar eens de stadsmuur stond is nu een groene strook die de oude stad omringt. Overgebleven uit die tijd is de Brama Florianska, de Florianuspoort.
Tijdens de deling van Polen viel Krakau onder Oosterijks bewind en was er sprake van een zekere autonomie waardoor Krakau in de tweede helft van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw een cultureel centrum werd. Dit zette zich door na 1918 toen Polen weer als zelfstandig land op de kaart kwam te staan.
De joodse geschiedenis
Net buiten het centrum ligt de wijk Kazimierz. Een joodse wijk sinds de vijftiende eeuw totdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi's de joodse bevolking afvoerde en vermoorde. De wijk kreeg bekendheid door daar opgenomen film 'Schindlers List' van Steven Spielberg.
Sinds die opnames is de wijk opgeknapt en is er steeds meer aandacht voor de joodse historie in de wijk. De emaïle-fabriek van Schindler is ook nog in Krakau te vinden en sinds het verschijnen van de film een toeristische attractie geworden. Er is nu een museum met onder andere de tentoonstelling over Krakau tijdens de nazi-bezetting.
Verder is een gebruikelijk dagtrip vanuit Krakau het nazi-concentratiekamp 'Auschwitz' maar vraag u goed af of zo'n ' uitstapje' past onder de noemer 'vakantie'.
Na de oorlog
Krakau overleefde als een van de weinig Poolse steden ongeschonden de oorlog. Daarna kregen de oude gebouwen het echter zwaar te verduren door de luchtvervuiling van de zware industrie die de communisten in de regio opzette. Aan de oostkant van de stad verrees een model wijk voor de arbeiders 'Nowa Huta'.
De stad kwam al in 1978 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na de val van het communisme is de stad als een van de eerste steden in Polen grondig opgeknapt en nu is het dus een populaire bestemming als 'city trip'.
Hoe er te komen?
KLM vliegt meerdere keren per dan van Amsterdam rechtstreek naar Krakau. In iets minder dan twee uur sta je op het vliegveld waarna een speciale trein je in het hartje van de stad brengt. Daarnaast zijn er budget airlines die vanaf Eindhoven vliegen.
Maak een fietstour door de stad
Het is mogelijk op een hele 'Nederlandse' manier kennis te maken met de stad, namelijk op de fiets. Je start op de markt en de tour kost iets maar dan 20 euro p.p.
Hieronder een tekst van de organisator van deze fietstour:
Tijdens het fietsen in Krakau maken de ervaren, enthousiaste locals het verhaal van deze boeiende historische stad tijdens de stops op de route begrijpelijk en interessant. Je ziet op de fiets in slechts een paar uur meer dan de gemiddelde stedentripper in 2 dagen. Natuurlijk ontbreken Collegium Maius, Mariakerk, de fabriek van Oscar Schindler en het indrukwekkende Marktplein niet.
De door UNESCO als cultureel erfgoed opgenomen binnenstad blijft je verbazen. Samen met een klein groepje (gemiddeld 6-10 personen) zul je tijdens het fietsen in Krakau alle must-see bezienswaardigheden verkennen.
Fietsen in Krakau is bovendien milieuvriendelijk! De laatste jaren is de stad aan de Wisla-rivier hard op weg de infrastructuur voor fietsers te verbeteren. Zo doet de lokale overheid er veel aan om het fietsen te promoten. Wat ons betreft mag een fietstocht met een local die je begeleidt niet ontbreken op je to do-lijstje.
De cultuur- en historierijke stad kent vele kanten. Aan de fietsgids de taak om jullie in circa 2,5 uur een goed overzicht te geven. Tijdens en na afloop van de begeleide fietsexcursie zal deze gids uiteraard ook tips geven voor de ideale daginvulling. Van een local moet je het hebben!
Meer informatie over de fietstour? Kijk op: www.biketourskrakow.com