Uniek protest: Staking door vrouwen
In Polen op 3 oktober vrouwenstaking georganiseerd uit protest tegen de nieuwe abortuswetgeving.
De nieuwe abortuswetgeving
Het Poolse parlement heeft een wetsvoorstel in behandeling genomen dat abortus volledig verbiedt. Daarmee worden de verworvenheden die vrouwen inmiddels hadden, volledig teruggedraaid.
Poolse abortuswetgeving was al streng en stond abortus alleen toe als het leven of de gezondheid van de moeder op het spel staan, in het geval dat het kind waarschijnlijk gehandicapt zal zijn of als de zwangerschap het gevolg is van een misdaad zoals verkrachting of incest. Maar ook deze mogelijkheden tot terminatie van zwangerschap zouden nu verdwijnen.
Met de nieuwe wet wordt abortus volledig strafbaar en lopen niet alleen de artsen of andere personen die zwangerschapsafbreking hebben (mede)veroorzaakt maar ook de vrouwen zelf het risico op gevangenisstraf.
Zo’n strenge wet zou waarschijnlijk grote nadelige gevolgen hebben voor prenataal onderzoek en behandeling van foetus in de baarmoeder in geval van aangeboren aandoeningen. Mocht namelijk tijdens deze behandeling de foetus overlijden dan wordt dit in de nieuwe wet ook gezien als een abortus.
Meerderheid in het parlement
Omdat zowel in Poolse Eerste als Tweede Kamer conservatieve partijen die dit voorstel steunen, met name de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, een ruime meerderheid hebben is het geen vraag of de wet door beide kamers zal komen. Met deze meerderheid heeft de regering sinds ze vorig jaar aan de macht zijn in korte tijd al meerdere wetten doorgevoerd die op (internationaal) protest stuiten zoals de wet waarmee de media onder toezicht van de politiek worden geplaatst.
Een andere belangrijke wet die op veel weerstand stuit en die zelfs in strijd is met de Poolse grondwet is een wet die de macht van het Constitutioneel Hof inperkt. De Europese Commissie onder leiding van Frans Timmermans heeft met de Poolse regering tot nu toe tevergeefs gesprekken gevoerd en sancties aangekondigd (zelfs het verlies van het stemrecht) voor het geval dat Polen de macht van het Constitutioneel Hof niet zou herstellen.
Staking en manifestaties
Als voorbeeld voor de vrouwenstaking in Polen dient de staking van IJslandse vrouwen van 24 oktober 1975 die op deze manier protesteerden tegen ongelijke behandeling van vrouwen en mannen.
Bij het event op Facebook hebben op dit moment bijna 75.ooo mensen aangegeven naar het event toe te gaan. De officiele site van de organisatie is GalsforGals.org.
Naast de staking worden ook verschillende happenings en manifestaties georganiseerd, in Polen maar ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Brussel (zie event op Facebook).
Internationaal protest
De ontwikkelingen in Polen zijn ook buiten het land niet onopgemerkt gebleven. De organisatie ‘Women on waves’ heeft al aangekondigd om, als de nieuwe wet ingevoerd wordt, een van haar behandelschepen (ook wel ‘abortusboten’ genoemd) vlak bij Polen in de Oostzee te stationeren.
Aanstaande maandag wordt ook in Brussel een protest georganiseerd Het Europese Parlement zal zich volgende week woensdag over deze kwestie buigen.
Gesteund door bekende Polen
Het protest tegen de abortuswetgeving wordt gesteund door een aantal, in Polen, bekende personen zoals de bedenker en oprichter van Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Jurek Owsiak en Krystyna Janda, een gevierde film- en theateractrice, die ook een aantal theaters exploiteert. Ze heeft aangekondigd zelf niet te optreden op die dag. Het dagblad Gazeta Wyborcza heeft zijn vrouwelijke medewerkers officieel toestemming gegeven om 3 oktober niet te komen werken.
Janda is in Nederland onder andere bekend van haar rollen in Dekalog 2 en Dekalog 5. Meer over Janda op Culture.pl.