Wandelroute: De Polen van Driel
De Stichting Driel-Polen ontwikkelde, in samenwerking met de gemeente Over-Betuwe, een wandelroute in Driel en omgeving over de Poolse bijdrage aan operatie Market Garden. De wandelroute van ongeveer 6 kilometer voert u langs belangrijke en nog herkenbare plekken en vertelt het verhaal van de Poolse inzet en Drielse burgers. Start- en eindpunt is het informatiecentrum bij het Polenplein en de daar aanwezige monumenten.
De ontwikkeling van de route werd mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. In een samenwerking van de Airborne Region (de vier betrokken gemeentes), toeristische organisaties en Liberation Route Europe zijn op die manier 4 routes ontwikkeld. Die zijn alle vier terug te vinden via visitarnhem.com. De route in Driel vindt u hier.
Ter ondersteuning van de promotie is een mooie introductievideo gemaakt en bezocht de influencer Wanda, van Wanda Wandelt, de route.
Tekst loopt door onder video en afbeelding
Hoofdkwartier toen en nu
De route start bij het Informatiecentrum waar u eerst nader kennis kan maken met het verhaal van de Brigade. Een van de punten op de route is het voormalige hoofdkwartier van generaal Sosabowski. Zoals u uit bovenstaande foto kan opmaken is dit huis nog erg herkenbaar. Dit geldt minder voor andere gebouwen.
Wandelen over de landingsterreinen
Ook de voormalige landingsterreinen rond Driel zijn nauwelijks nog te herkennen door de uitbreiding van het dorp zelf en Arnhem-Zuid. Een impressie hoe het er in 1944 uit kan hebben gezien krijgt met deze compositiefoto.
Tekst loopt door onder afbeelding
Deze foto combineert een actuele foto met beelden uit 1944 gemaakt ten zuiden van Nijmegen. Een deel van de Polen werd niet bij Driel gedropt maar een paar dagen later achter Nijmegen. Zij kwamen daarvandaan naar Driel om zich aan te sluiten bij hun kameraden. Van die dropping werd toen een foto gemaakt die nu in het bezit is van het Bevrijdingsmuseum.
Op onderstaande stafkaart uit die tijd staan het landingsterreinen ingetekend (DZ "K"). De rondjes geven aan waar volgens de piloten hun 'sticks' zijn neergekomen. Een stick is de groep para's uit een vliegtuig. Ook ziet u de plek waar de Polen oorspronkelijk zouden landen (ten zuiden van Arnhem) en het gebied waar de Britten zich inmiddels hadden teruggetrokken in Oosterbeek op de Noordoever, de zo geheten perimeter. Het rode pijltje in het linkerdeel van DZ K is het routepunt op de wandeling waar bovenstaande foto in 2021 gemaakt is.
Tekst loopt door onder afbeeldingen
De beide losse kaarten naast elkaar:
Deze en nog veel meer historische beelden en luchtfoto's helpen u om tijdens de wandeling een beeld te vormen van de situatie in 1944.
De route eindigt weer bij het Informatiecentrum en het daar tegenoverliggende Polenplein met het monument voor de Brigade en de plaquette met de namen van de gesneuvelde Polen. Ook vindt u een apart monument ter nagedachtenis aan Generaal Sosabowski. Hier wordt de jaarlijks in september de Poolse inzet herdacht zoals in 2014 in aanwezigheid van de Koning en de Poolse president en in 2019 in aanwezigheid van de Britse Prince Charles.
In het Engels en het Pools
Binnenkort wordt deze route ook opgenomen op als onderdeel van Liberation Route Europe en komt een Engelstalige versie beschikbaar. De stichting plaatst aansluitend een Poolse versie van de tekst op hun site waarover we dan uiteraard berichten.
Al het beeldmateriaal is via de Stichting Driel Polen.