Vandaag de dag worden in Polen t-shirts verkocht met daarop het logo van de Poolse pantserdivisie die Nederland bevrijdde. In het logo de helm en verentooi van de Poolse Huzaar uit het begin van de negentiende eeuw. Twee eeuwen geschiedenis op een t-shirt.
Poolse huzaar wordt Black Devil
Vandaag de dag worden in Polen t-shirts verkocht met daarop het logo van de pantserdivisie met daarbij de tekst 'Black Devils' verwijzend naar de zwarte baretten die gedragen werden door de Poolse cavalerie (ook door Britten, Canadezen etc.). Zo grijpen ontwerpers van kleding van nu terug op de geschiedenis van ruim 70 jaar geleden.
De Polen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland. Vorig jaar stonden we uitgebreid stil bij de Poolse bijdrage aan de 'Slag om Arnhem'. Lees ons dossier voor meer informatie.
De Poolse pantserdivisie van Generaal Maczek, waarnaar het t-shirt verwijst, is vooral bekend van de bevrijding van Breda in 1944. Ze speelde eerder dat jaar al een cruciale rol in Frankrijk bij het insluiten van Duitse troepen. Na Breda hebben ze nog een deel van Noord-Oost Nederland helpen bevrijden in 1945.
Het logo van de Pantserdivisie
De ontwerper van het logo van de pantserdivisie op zijn beurt keek ook terug in de tijd. De oorsprong van het logo verwijst naar de Poolse Huzaren. Cavalerie die op hun rug een soort van verentooien droegen om de vijand mee te imponeren.
Deze cavalerie (soldaten te paard) werd later opgevolgd door de bepantserde troepen die nog steeds met cavalerie wordt aangeduid. In het Nederlandse leger wordt een militair van de cavalerie ook met huzaar aangeduid.
De Poolse Huzaar
Op onderstaande foto een uniform van een Poolse huzaar met de van het logo herkenbare helm en de verentooi op de rug van de eerste helft van de negentiende eeuw. Zo worden nu in Polen dus t-shirts verkocht die met een tussenstap twee eeuwen geschiedenis omvatten.
Ander gebruik van de Poolse huzaar als 'logo'
In 2006 speelde het Poolse voetbalelftal al in t-shirts met daarop een afbeelding van een huzaar:
Ook op andere producten dan kleding wordt de huzaar gebruikt. Hier een voorbeeld van een bierblikje:
Zo komt de geschiedenis terug in het dagelijks leven bij het gebruik van iets alledaags als het drinken van een biertje.
Het t-shirt wat aanleiding was voor dit bericht staat niet op zichzelf. De producent heeft in deze stijl nog meer t-shirts ontworpen.