Poolse ambassade staat stil bij bevrijding van Auschwitz-Birkenau
Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat Auschwitz-Birkenau door de Sovjet-legers werd bevrijd. Dit wordt groot herdacht. Zowel in Polen, bij het kam zelf als in Israël. Ook de NOS staat stil bij de bevrijding door rond die dag weer een aantal bevrijdingsjournaals uit te zenden.
Werk van Marian Kołodziej in de ambassade
De Poolse ambassade staat in Nederland stil bij deze gebeurtenis door werk te tonen van Marian Kołodziej. Deze kunstenaar zat zelf gevangen in het kamp en verwerkte zijn herinneringen in aangrijpende beelden en een labyrint dat te zien is vlak bij het museum. Van deze tekeningen zijn afbeeldingen gemaakt die 26 en 27 januari te zien zijn in de Poolse Ambassade van 13:00 tot 17:00. De ambassade benadrukt dat, door de aard van het werk de beelden niet geschikt zijn voor kinderen. Verder is een legitimatiebewijs nodig voor toegang tot de ambassade.
Getuigenis
Naar aanleiding van de woorden van de Poolse dichter Zbigniew Herbert “Je overleefde niet alleen om te leven. Je hebt nog maar weinig tijd en er moet een getuigenis afgelegd worden.” ontstond op latere leeftijd het kunstwerk „Klisze pamięci – labirynty”.
Het kostte de kunstenaar meer dan 15 jaar om het te maken. Het kunstwerk is te zien in Harmęże een paar kilometer van het bekende museum in voormalige nazi-concentratiekamp. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de hele omgeving toen een groot industrieel was die dreef op de slavenarbeid van de gevangenen. Zo zijn er veel meer locaties in de omgeving van het museum die nog stille getuigen zijn van die tijd. Ook Harmęże maakte onderdeel uit van het complex en huisvestte bijvoorbeeld visvijvers en konijnenfokkerijen waar gevangen werkte.
In het Engels heeft het werk de titel "Negatives of Memory. Labyrinths". Onderstaande video is voorzien van ondertitels:
Onderstaande video is een trailer van een documentaire met muziek van onder andere pianist Marek Zebrowski:
Deze beelden waren eerder in Nederland te zien in History Land in Hellevoetssluis en in het het museum Gdyniabridge bij Axel.