Paweł Machcewicz geeft lezing en levert bijdragen aan ‘Graduiertenkolleg’

Paweł Machcewicz geeft lezing en levert bijdragen aan 'Graduiertenkolleg'

Op donderdagmiddag 16 mei geeft Paweł Machcewicz een lezing in Spui 25 in Amsterdam met als titel 'Divided memories in a united Europe. The case of the Gdańsk Museum of the Second World War'. De volgende morgen, vrijdag 17 mei levert hij een van de bijdragen aan een Graduiertenkolleg bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) met als titel: Memory Battles in Central and Eastern Europe. Changing Museum Landscapes and disputed ideas of human rights in post-communist countries.

Paweł Machcewicz

Paweł Machcewicz is oprichter en eerste directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdańsk (2008-2017). Een museum opgezet met als doel om de grootste humanitaire tragedie in de geschiedenis in beeld te brengen en om Poolse ervaringen en Centraal en Oost-Europese perspectieven te integreren in de Europese herinneringscultuur.

Prominente adviseurs zoals Timothy Snyder en Krzysztof Pomian werkten mee om Oost- en West-Europese perspectieven op de Tweede Wereldoorlog te integreren. Aan het prestigieuze museum is acht jaar gewerkt. Het moest een project worden dat zijn weerga in de wereld niet kende. Historici van binnen en buiten Polen kwamen lovende woorden tekort. Het verhaal van de oorlog zou voor het eerst vanuit meerdere perspectieven verteld worden, en niet door één particuliere, nationale lens.

Verdeelde herinneringen

De PiS-regering stond echter kritisch tegenover dit initiatief. Zij vinden dat het museum te weinig aandacht heeft voor de Poolse helden, voor het militairisme en voor de goede naam van de Polen. Dezelfde regering die alleen ruimte ziet voor verhalen over de heldendaden en de slachtofferrol van de Polen in de Tweede Wereldoorlog. Een benadering waarbinnen geen ruimte is voor kritische noten over bijvoorbeeld collaboratie.

Binnen twee weken na de opening in 2017 werd Machcewicz als directeur ontslagen en werden ook veranderingen aan de tentoonstelling aangebracht. Lees de berichten hierover uit 2017.

Nu werkt Machcewicz er hard aan om de integriteit van de tentoonstelling te behouden onder meer in een rechtszaak waarin hij zich beroept op de copyrights van de tentoonstelling. In zijn lezing gaat hij in op de motieven om het museum op te richten, de strijd om de autonomie van het museum en manieren om Oost- en West-Europese perspectieven op de Tweede Wereldoorlog samen te brengen.

Details over de lezing en Graduiertenkolleg op de site van DIA.

 

Reacties zijn gesloten.