Lespakket voor thuisonderwijs: Mijn Poolse opa
Voor scholen die in aanloop naar 4 en 5 mei aandacht willen besteden aan de bevrijding is er nu het lespakket voor thuisonderwijs: "Mijn Poolse opa”.
Tien studenten van de Avans Hogeschool Breda (PABO) hebben voor de middenbouw (groep 5 en groep 6) en voor de bovenbouw (groep 7 en groep 8) rond het persoonlijke verhaal van een van de Poolse soldaten van 1e Poolse Pantser Divisie een lespakket ontwikkeld wat voldoet een de richtlijnen van de onderwijs inspectie. Het pakket is volledig online via de fris vormgegeven website Mijn Poolse Opa. Behalve de lessen met video's en quizen ook een pagina met een toelichting voor de leerkrachten.
Videoserie: In de huid van mijn Poolse Opa.
Ook de Polen hebben een grote rol gespeeld in de bevrijding van ons land. In de videoserie “mijn Poolse opa”, kruipt kleinzoon Koen van Groesen in de huid van zijn Poolse opa om te ervaren hoe hij de oorlog heeft meegemaakt. Dit is een mooi persoonlijk verhaal dat laat zien welke offers de soldaten hebben gemaakt voor onze vrijheid. Door een groep enthousiaste leraren en studenten is de serie aangevuld tot een volwaardige lesmethode. Het is gratis, volgens de richtlijnen van de onderwijsinspectie gemaakt en helemaal online op een computer te doen. Met zijn korte lessen met video’s is het ideaal voor thuisonderwijs.
Frisse opdrachten voor thuis
Wat te doen als je als leerkracht iets wilt doen met 75 jaar bevrijding, maar dat lastig vindt in deze tijden van Corona en thuisonderwijs. Dan kan de website www.mijnpoolseopa.com een oplossing bieden. Televisiejournalist en historicus Koen van Groesen ontwikkelde samen met het comité 4&5 mei en de Avans Hogeschool Breda (PABO) een methode die volledig thuis kan worden gedaan. De hoofdstukken zijn simpel aan te klikken en er volgt ook een quiz in beeld. Daarnaast kun je bij de lesstof allerlei leuke opdrachten aanklikken. Zie dit als een vergaarbak waar je zelf de leukste of best passende opdrachten uitkiest. Zou kun je de kaart van Europa printen en zo de route van opa vastleggen met een touwtje en punaises, gaan grasduinen in oude kranten of de leerlingen een antwoord laten geven op een keuze/dilemma waar ieder hoofdstuk mee eindigt.
In het filmpje boven dit bericht geeft filmmaker Koen samen met zijn 10 jarige zoon Toby (groep 7) uitleg.
Vooralsnog is de leesmethode alleen geschikt voor Digibord en computer, nog niet op telefoon. Het is ook ideaal voor leerlingen die wel een extra uitdaging kunnen gebruiken. De lesmethode maakt de tweede wereldoorlog op een persoonlijke manier inzichtelijk. Het zet de leerlingen van groep 5/tm 8 tot nadenken aan. Hoe kan de nieuwe jonge generatie de herinnering aan onze bevrijders levend houden?
Teksten en beeldmateriaal via Mijn Poolse Opa