Duitse foto's uit 1942 van bezet Warschau en het getto
Een Duitse soldaat maakte in 1942 tijdens zijn verblijf in en om Warschau foto's. Deze foto's kwamen recent in het bezit van STIWOT die de 33 foto's op hun site publiceerden. Het zijn bijzondere beelden ook al is de kwaliteit jammer genoeg vaak beperkt.
Vakantiekiekjes
De foto's laten een mengeling zien van, wat je bijna vakantiekiekjes zou noemen. Zo zijn er foto's van die de grandeur laat zien van het vooroorlogse Warschau met haar paleizen. Zoals bijvoorbeeld het 17-eeuwse Saksisch paleis (foto 2 en foto 3 van de collectie) met de zuilengalerei waarvan nu een klein resterend deel nog overeind staat als Graf van de Onbekende Soldaat.
Ook de foto's van het platteland buiten de stad geven een indruk van een ontspannen uitstapje.
Anderzijds laten de foto's duidelijk zien dat het oorlog is. Zo is te zien dat de stad in 1942 al behoorlijk in puin lag na de gevechten van september 1939 en zijn er de beelden van Duitse militairen op straat (zie foto onderaan dit bericht).
Het Joodse leven
Het meest nadrukkelijk komt de oorlog naar voren in de foto's van het getto en het Joodse straatleven zoals het mooie portret dat we boven dit bericht plaatsten. Aan de ene kant lijken het onschuldige foto's van het drukke stadsleven maar de oplettende kijker zit op veel van de foto's de mensen een witte band om hun arm dragen. Deze witte band was voorzien van een blauwe Davidster. Het brandmerk voor joden zoals in Nederland de gele ster verplicht was.
Ook treffend is de foto met het bord 'Suechensperrgebiet' die aangeeft dat een wijk geplaagd wordt door besmettelijke ziektes. Volgens het onderschrift de ingang van het getto.
Bekijk de hele collectie op de site van STIWOT: Traces of War.
Over STIWOT
STIWOT (STichting Informatie Wereldoorlog Twee) is een in Nederland gevestigde stichting die zich bezighoudt met (gratis) informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog en andere historische oorlogen, hoofdzakelijk via internet. De collectie foto's en meer informatie over STIWOT vindt u op hun website.
Foto's via en met toestemming van STIWOT. Graf van de Onbekende Soldaat via Wikipedia