De bevrijding van Brabant door de Polen herdacht

De bevrijding van Brabant door de Polen herdacht

Na de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen in september 1944 werd de Poolse Pantserdivisie ingezet in West-Noord-Brabant waarbij oktober en november de meeste strijd zag. Dit zorgde voor grote verliezen in de divisie maar ook voor de bevrijding van plaatsen zoals Baarle-Nassau, Alphen, Breda en Moerdijk. De inzet van de Poolse bevrijders, en hun offers, wordt ook nu 80 jaar later nog uitgebreid herdacht. Op deze pagina een overzicht van activiteiten. Let op: We zijn zeker niet compleet dus hou de lokale media en de socials in de gaten om te kijken wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is.

Heb je nog een tip die niet hier is opgenomen en die hier volgens jou niet mag ontbreken? Neem dan even contact met ons op.

Baarle-Nassau en Alphen

Na Zeeuws-Vlaanderen zetten de Polen bij Baarle-Nassau voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem. De gevechten daar en bij Alphen en omgeving gingen gepaard met verliezen. Veel vonden hun rustplaats in Lommel in Belgie. In Alphen zijn 18 Polen begraven. Onder hen op 8 oktober de twee broers Konrad (die de volgende dag 20 zou worden) en Henryk (23jr). Zij kwamen tegelijk om bij de inslag van een granaat. In 2019 verscheen hun verhaal in een bevrijdingskrant (zie hier, pagina 9). Op de foto hun graf in Alphen.

Op de site van de gemeente Alphen-Chaam staat een heel programma wat doorloopt tot mei 2025.

Breda 80 jaar bevrijd > Programma op site Maczek Memorial Breda

De gemeente heeft een themawebsite maar die is heel summier en verwijst naar een overzichtspagina bij het Maczek Memoriel Breda waarop je veel activiteiten kan vinden.

Wandel en fietsroute

Net als bij Driel is er in samenwerking met LRE en fietsroute en een wandelroute bij Breda vormgegeven. Deze is terug te vinden op de site van Liberation Route EUropa en maakt onderdeel uit van de landelijke 'Poolse fietsroute' die begint in Zeeuws-Vlaanderen en doorloopt tot noord-oost Nederland.

Buitenexpositie bij MMB

Van midden september tot en met midden november is bij het MMB een buitenexpositie te zien over de Poolse bevrijders met de titel 'Trails of Hope'.

NAC in 'Poolse shirts'

De voetbalclub uit Breda, NAC, speelt dit hele seizoen met T-shirts die de Poolse bevrijders eren. Op het thuisshirt staan de 30 namen van de Polen die omkwamen in Breda bij de bevrijding.

Film: Mijn Poolse opa

In 2019 verscheen de documentaire 'Mijn Poolse opa' van Koen van Groessen. Hij reis onder andere naar Oekraine en ontdekt daar een voor hem nog onbekend deel van zijn familie. Een familie die zijn opa als tiener achterliet en nooit meer terug zag. Dit verhaal van Michal Salewicz speelt op 20 oktober om 16.30 uur en om 23 oktober om 19.30 uur in Chassé in Breda.

Bevrijdingsconcert

Ook in Chassé is het gratis "Bevrijdingsconcert ter ere van de Poolse bevrijders" met onder andere Sinfonietta Cracovia, Bredase Opera en Partizanenkoor uit Breda.

  • Wanneer: dinsdag 29 oktober 2024 
  • Aanvang: 19:00 uur tot 21:00 uur
  • Locatie: Chassé Theater Breda

Reserveer je gratis ticket via de website van Chassé.

Herdenkingen op de Poolse Erevelden

Oosterhout

  • Wanneer: zaterdag 26 oktober 2024 
  • Aanvang: 10.30 uur tot 11.30 uur
  • Locatie: Begraafplaats Leijsenakkers, Veerseweg 42 in Oosterhout

Breda: Ginneken

  • Wanneer: zondag 27 oktober 2024 
  • Aanvang: 10.45 uur
  • Locatie: Pools Militair Ereveld Ginneken aan de Vogelenzanglaan 19 in Breda

Breda: Ettensebaan

  • Wanneer: zondag 27 oktober 2024 
  • Aanvang: 13:00 uur
  • Locatie: Pools Militair Ereveld Ettensebaan in Breda

Bavel bevrijd

Bavel is een van de vele plaatsten die de Polen bevrijdde, om precies te zijn op 28 oktober. Hier is in het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 oktober een weekendprogramma.

Walk of Fame

In het straatbeeld van Breda worden 80 vlaggen opgehangen met portretten van 80 bevrijders. Via de app 'About this Building' kan je de 80 verhalen bij de vlaggen lezen. De vlaggen blijven hangen tot eind november.

No Comments Yet.

Geef een reactie