Gelukzoekers – documentaire over arbeidsmigranten moet helpen vooroordelen weg te nemen

Zeven VWO-scholieren onderzochten waarom Poolse arbeidsmigranten naar Nederland komen en wat dit betekent voor de thuisblijvers. Ze maakt hiervan een 40 minuten durende documentaire: Gelukzoekers.

Gesprekken met kinderen

De scholieren zijn voor gesprekken met kinderen van Arbeidsmirgranten naar Polen geweest. Daar spraken ze ook met een vrouw die vertelde over het leven in onder het communisme. In Nederland spreken ze met een vrouw en een dochter van arbeidsmigranten over hoe het is om hier te leven en hun indrukken van Nederland.

Geschiedenis en actualiteit

De scholieren hebben ook goed achtergrondonderzoek gedaan over de Poolse geschiedenis, Polen en de EU en de rol van de kerk. Deze en andere informatie, zoals een vergelijking van het Poolse schoolsysteem met dat in Nederland, is ook te lezen op een begeleidende website.

Ook bevat de docu beelden van een bezoek aan een mijn. Deze meer reportage-achtige stukken wisselen de gesprekken af. Hierin mist soms structuur en samenhang of worden stukjes dubbel gebruikt. Ondanks dat geeft de video een interessante inkijk in de gezinnen van de arbeidsmigranten en schetsen de scholieren in een nutshell de geschiedenis en actualiteit van de Poolse staat.

Gelukzoekers?

Dagblad Tubantia sprak met de scholieren:

Wat ze hebben geleerd? „Dat Polen echt ontzettend hard werken voor hun geld en maar weinig thuis kunnen zijn”, zegt Robin. En Noor: „En dat het voor de achtergebleven familie niet makkelijk is en dat hele gezinnen worden verscheurd door het vertrek van familieleden die in het buitenland gaan werken. Poolse arbeidsmigranten zijn, net als wij, gewone mensen, die hopen op een betere toekomst.”

en:

"Door een docu te maken kunnen we bijdragen aan het wegnemen van vooroorde­len"

Tubantia

Volgens ons zijn ze er goed in geslaagd om het vooroordeel over de gelukzoekers weg te nemen maar oordeel zelf door de documentaire te bekijken.

Selfie van de makers van Gelukzoekers in Polen

Reacties zijn gesloten.