Poolse beurs presteert minder dan economie

Poolse beurs presteert minder dan economie

Het Financieel Dagblad belicht de prestaties van de Poolse beurs in verhouding met de economie. Voor iedereen die geen toegang heeft tot de site van het FD een korte samenvatting.

Beurs in verhouding tot economie

De groei van de Poolse economie was vorig jaar 5,1%, goed voor een derde stek binnen de EU achter Malta en Ierland. Ter vergelijking, dee Nederlandse bbp-groei over 2018 bedroeg 2,5%.

De beurs groeit niet in gelijke tred mee. De Warszawski Indeks Giełdowy (WIG) staat op een jaarwinst (in euro's gemeten) van 2%. Ter vergelijking, de index van de Amsterdamse beurs, de AEX plust op jaarbasis bijna 20%. De Stoxx 600-index, een graadmeter voor de brede Europese aandelenhandel, plust dit jaar 16%. Voor een actuele stand klik hier.

Reden: De regering

Reden voor het achterblijven van de Poolse beurs is, volgens een in het FD aangehaalde expert: "Beleggers zijn terughoudend vanwege de politieke situatie in Polen. De nationalistisch-populistische koers van Recht en Rechtvaardigheid maakt beleggers voorzichtig."

Daarin speelt mee de ruzie met de EU die Polen in theorie het stemrecht in de EU kan kosten. Uiteraard speelt dan ook mee dat Polen de grootste netto ontvanger is van EU-subsidies. Iets wat ook in gevaar kan komen.

Daarbij komt ten eerste nog dat de aandelen duur zijn met een prijs van 12 keer de jaarwinst. Ten tweede speelt nog het probleem met de hypotheken in Zwitserse franken. Veel Polen hebben in het verleden een hypotheek af gesloten (of moeten sluiten omdat er geen alternatief was) in Zwitserse franken. Met de stijging van de frank is dit voor veel Poolse huizenbezitters een grote last. Het parlement stemde voor een regeling die de lasten bij de banken legde. Gegeven dat zij een groot deel van de WIG uitmaken, drukt dit de resultaten.

Verwachte ontwikkelingen

Volgens het artikel zijn nog een consolidatieslag te verwachten in de bankensector omdat er nu nog relatief veel banken actief zijn. In de WIG20 staan er vijf: PEKAO, PKOBP, Alior, Mbank, SANPL.

Daarnaast zijn er ook vijf olieraffinaderijen/energiebedrijven (PKN Orlen, Tauron, PGE, LOTOS, PGNIG), twee mijnbouwers (JSW, KGHM) en drie communicatie bedrijven (PLAY, ORANGE PL, Cyfrowy Polsat SA) aanwezig in de WIG20. Een van de grootste bedrijven is de verzekeraar PZU. Daarmee is de WIG20 sterk afhankelijk van de financiële sector en twee 'vervuilende' sectoren: Energie en mijnbouw.

Nieuwe technologie en kleding

Van de bloeiende Poolse start-ups maakte CD Projekt zijn opwachting in de index met een beurswaarde van meer dan €5 mrd dankzij onder andere de serie van The Witcher.

Een andere door ons belicht partij in de WIG20 is de kledingmaker LPP. Door de sponsoring van het wielrennen is mogelijk ook de schoenenfabrikant en winkelketen CCC bekend in Nederland.

De koersontwikkeling van CD Projekt via gpw.pl.

 

Reacties zijn gesloten.