Polen als grote groeier

Twee weken geleden bespraken we in onze podcast het rapport van Mario Draghi over de concurrentiekracht van de EU. Aanleiding voor ons om het te bespreken is de kritiek vanuit oostelijke lidstaten van de EU zoals Polen dat voor het rapport te weinig input vanuit landen zoals Polen is meegenomen. De Poolse economie groeit immers harder dan die van menig ander EU-land. Voor details luister de podcast terug op YouTube of Spotify of lees het artikel van David Kabel bij het Financieel Dagblad "Het Draghi rapport leest als Westsplaining".

Achterliggende cijfers: het BBP

Een post op deaandeelhouder.nl was een trigger om nog eens in de achterliggende cijfers te duiken. De schrijver van die post gebruikt de titel "Polen: het nieuwe Duitsland. Maar niemand ziet het". Ik snap dat hij bedoelt dat Duitsland lang de motor van de EU-economie was maar dat nu Polen dit kan worden en dat daarmee de aandelen en ETF uit dat land mogelijk onder gewaardeerd zijn. Echter met de problemen in de Duitse economie vraag ik me af of je blij moet zijn met deze kop.

In het artikel een grafiek die moet aantonen dat Polen, Litouwen en Roemenië als enige drie landen beter scoorden van de VS qua groei als het GDP (BBP) van Q2 dit jaar werd vergeleken met de GDP piek voor de financiële crisis. Natuurlijk kan je door te spelen met perioden altijd wel een doorsnede vinden die Polen gunstig afzet maar hoe pakken de cijfers uit als je over de jaren heen kijken.

IMF data: de groei van het GDP/BBP

Voor de geïnteresseerden zijn we in de data van het IMF gedoken. Daar is een overzicht te vinden van de 'real GDP growth' sinds 1980. In onderstaande grafiek hebben we die cijfers geplot voor Polen, Nederland, de EU, Duitsland, de VS en China. Dan zien we inderdaad dat de groei in Polen de grootste is na die van China.

Het artikel beweert dat Polen bijna net zo welvarend is als Italië. De vraag is waar die uiting op is gebaseerd. Kijken we naar het totale BNP dan zien we (bron Wereldbank) dat het GDP van Polen aardig in de buurt komt van Nederland maar nog lang niet in de buurt van Italië:

Kijken we naar het BBP per hoofd van de bevolking als indicatie van de welvaart ook dan heeft Polen nog een weg af te leggen (bron CBS):

Vermoedelijk is gebruik gemaakt van de PPP las indicator Koopkrachtpariteit (PPP) is een omrekeningskoers die wordt gebruikt om de koopkracht van verschillende valuta's in gemeenschappelijke eenheden uit te drukken. Kijken we naar die variabele, op basis van informatie van de Wereldbank, dan zien we dat Polen inderdaad langzaam maar zeker Italië benaderd, Portugal een paar jaar geleden voorbij gegaan is en Spanje op de huid zit:

Het is in ieder geval op basis van deze parameter dat David deze uitspraak doet in aflevering 2 van onze podcast waarin we ingaan op 'westsplaining'.

Samenvattend

Waar Polen inderdaad goeie groeicijfers laat zien, is het qua omvang van de economie zeker nog niet op het niveau van Italië. Ook qua BNP per hoofd van de bevolking kan het nog veel winnen al komt de koopkrachtpariteit in de buurt en basis daarvoor zijn de genoemde groeicijfers.

Reacties zijn gesloten.