Dertig jaar na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl maakt fotograaf Arkadiusz Podniesinski reportages: "We moeten Tsjernobyl bezoeken als les over de gevolgen van kernenergie".
Nieuwsuur van de NOS hield een interviwe met de fotograaf over zijn beweegredenen om iedere keer weer naar Tsjernobyl te gaan. Het interviwe is omlijst met meerdere van zijn foto's.
Op 26 april 1986 loopt een experiment met de kerncentrale in Tsjernobyl, toen onderdeel van de Sovjet Unie en nu gelegen in Oekraine, uit de hand. Er volgt een explosie waarbij veel radioactief stof vrij komt. De Sovjets verzwijgen het ongeluk totdat in Noord-Europa hoge stralingsniveaus worden gemeten. Pas dan komen de Sovjets schoorvoetend met informatie.
De ramp heeft in Polen extra indruk gemaakt omdat Tsjernobyl daar uiteraard veel dichterbij ligt en daarmee de stralingsniveau's ook hoger waren (zie afbeelding).
De fotograaf Arkadiusz Podniesinski ging voor het eerst naar de regio toen acht jaar geleden dat mogelijk werd. Sindsdien is hij met regelmaat teruggeweest.
Zij fascinatie met het gebied komt voor uit de combinatie van drie factoren: De verlatenheid van de locatie, de ramp die er heeft plaats gevonden en de rol die de ideologie van het communisme speelde bij het verloop van de ramp.
Hij wil met zijn foto's mensen bewust maken van de impact van kernenergie. Net zoals de restanten van concentratiekampen vertellen over de holocaust, vertelt Tsjernobyl een verhaal over kernenergie. Hij heeft ook fotoreportages gemaakt in Japan bij de centrale van Fukusima. Bezoek zijn website voor foto's.
Over de ramp in Tsjernobyl
Voor hen die hun geheugen willen opfrissen, of de ramp niet hebben meegemaakt geeft deze reportage van de NOS een aardig overzicht: