Educatie over de Holocaust door een 84-jarige overlevende
Waarom educatie nodig is
Naar aanleiding van de 75ste herdenking van de bevrijding van Auschwitz schreef Özcan Akyol een column in reactie op onderwijzers die stellen dat het onderwijzen van de holocaust steeds lastiger, of zelfs vermeden wordt. Zijn stelling: "Wie vraagtekens plaatst bij het leed van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, heeft op de eerste plaats meer educatie nodig. Een zwart hoofdstuk mag niet vervagen omdat er steeds minder overlevenden zijn die het kunnen navertellen. De ernst van de Holocaust is geen voer voor debat."
Dus in plaats van de discussie uit de weg gaan, juist de dialoog opzoeken zoals Akyol zelf ook doet: "Omdat ik veel gastlessen op middelbare scholen geef, weet ik dat er docenten bestaan, met name in het westen van het land, die het onderwerp liever mijden – het verzandt al snel in complottheorieën en deerniswekkende opmerkingen als: ‘Het was hun eigen schuld.’ [..] Als ik een beetje doorvraag, blijkt al snel dat ze helemaal geen kennis hebben van razzia’s, waarbij onschuldige mensen werden meegenomen en vergast."
Wie vraagtekens plaatst bij het leed van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, heeft op de eerste plaats meer educatie nodig.
Het verhaal van een overlevende: Stefan Skotnicki
In dagblad de Gelderlander komen een docent en een overlevende aan het woord die vertellen over de Holocaust. Skotnicki was geschokt toen hij hoorde dat docenten het onderwerp 'gevoelig' vinden om te behandelen. Daarom besloot hij het zelf te gaan doen en benaderde hij het comité 4 en 5 mei met zijn ideeën.
Samen met Martijn Vermeulen, een geschiedenisdocent in Druten en Geschiedenisleraar van het Jaar 2015, heeft Skotnicki een symposium opgezet: Onderwijs over de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de Holocaust.
Overlevende van de Holocaust
Stefan Skotnicki (1935), in zijn werkzame leven een gerenommeerd hart- en vaatchirurg bij het Radboud UMC, ontvluchtte tijdens de oorlog als vierjarig jongentje de Poolse stad Lódź. Dankzij de zorg van een katholiek vrouw weet Stefan uit handen te blijven van de nazi's. Zijn moeder ontsnapt uit een transport naar vernietigingskamp Treblinka. Met de gekochte valse identeit 'Skotnicki' weten Stefan en zijn moeder samen de oorlog te overleven. Zijn vader overleeft de kampen Auschwitz en Mauthausen. Om te breken met het verleden, leven ze verder onder de nieuwe naam.
Na de oorlog ontvlucht Stefan Skotnick het communistische Polen en komt hij in Nijmegen terecht waar hij op 27 januari 2016 in een interview met Holocaustonderzoeker Ria van den Brandt vertelde hoe hij de Tweede Wereldoorlog overleefde.
Voorafgaand aan het interview geeft de al genoemde Martijn Vermeulen een historische inleiding op de situatie van Polen en Lódź in de Tweede Wereldoorlog.
De afbeelding boven dit bericht is een 'still' uit onderstaande video: