Migratielab in Venlo
Tot en met 13 maart 2022 is de dynamische installatie ‘MigratieLab’ van Museum Onderweg in het Limburgs Museum te bezoeken. Deze bestaat uit twee onderdelen:
- een historische tentoonstelling over arbeidsmigratie waaronder die van de Poolse mijnwerkers in de regio,
- een doorlopend onderzoek van fotografen en theatermakers naar arbeidsmigranten vandaag de dag in Noord-Limburg. Daaronder de Poolse fotograaf Antoni Czarczyński
Poolse mijnwerkers
De basis van de installatie is de historische tentoonstelling Niet bang zijn: een ode aan de arbeidsmigranten en de Limburgers ten tijde van de mijnen in Zuid-Limburg (1900-1974). Deze installatie was eerder te zien in het tijdelijke Migratiemuseum in Heerlen. Nu kan deze tentoonstelling verder groeien door de inbreng van nieuwe verhalen, foto’s en objecten. De historische tentoonstelling fungeert daarbij als een spiegel: hoe werd arbeidsmigratie destijds georganiseerd en hoe werd het beleefd? En hoe is dat nu?
Wilt u meer lezen over de Poolse migratie in Limburg in deze periode? Bestel het boek Honderd jaar heimwee en lees het verhaal van de Stachowski's (en nog diverse andere verhalen van Polen in Nederland).
De actualiteit
Het collectief ‘Museum Onderweg’ verbindt het verleden met het heden van arbeidsmigranten in Noord-Limburg. Terwijl ‘Museum Onderweg’ hierover in gesprek gaat met bezoekers, leggen vier makers ‘in het veld’ contacten met arbeidsmigranten en (nieuwe) Limburgers. Zij leggen hun verhalen vast in beeld, tekst en geluid.
Dit makersteam bestaat uit: Antoni Czarczyński (fotograaf), Sofia de Benedictis (fotograaf) en Naomi Steijger (theatermaker/podcastmaker). Het onderzoeksproces en de resultaten worden zichtbaar gemaakt in het MigratieLab in het Limburgs Museum!
Zo onderzocht de Poolse fotograaf Antoni Czarczyński de Poolse gemeenschap in Noord Limburg. Antoni komt oorspronkelijk uit Warschau en woont en werkt nu in Rotterdam. Hij rondt zijn studie af aan de Koninklijke Academie voor Beelden Kunst in Den Haag. Met zijn beelden vertelt hij het verhaal van de migranten die hij ontmoette tijdens zijn werk in Noord-Limburg. Naast de persoonlijke verhalen over het leven, angsten en dromen maakt hij ook een kort film met een expert over arbeidsmigratie.
Het collectief Museum Onderweg bestaat uit het team van Migratiemuseum Heerlen (Milena Mulders, Sanne Gijsbers en Kris Vleugels) aangevuld door David van Gemeren en Hanneke Verbeek.
Bezoeken
Tot en met 17 december is het MigratieLab op donderdag en zaterdag (m.u.v. zaterdag 13 november) gratis te bezoeken na aanmelding aan de balie van het Limburgs Museum (o.v.v. Migratielab). Op deze dagen is er ook begeleiding aanwezig vanuit Museum Onderweg.
Het is ook mogelijk een persoonlijke afspraak te maken met Milena Mulders via museumonderweg@gmail.com. Indien je ook de rest van het museum wilt bezoeken, dien je een ticket aan te schaffen via de webshop van het museum.
De afbeelding boven het bericht is via de site van het museum en is van de expositie