De boekenmoordenaar
Wat wereldvreemd en levend tussen zijn boeken in zijn winkel in Amsterdam maken we kennis met Wiktor Krzesim. Zijn enige passie zijn de boeken en die mysterieuze vrouw die van tijd tot tijd zijn winkel bezoekt: Marianne.
Behalve de liefde voor boeken delen ze ook een gezamenlijk verleden als migrant uit Polen. Beiden verlieten ze het land in de jaren zestig toen de communistische machthebbers het paspoort afpakte van de laatste resten van de Joodse gemeenschap. In plaats daarvan kregen ze een enkele reis het land uit. Het leven van deze gedwongen migranten krijgt nog raakvlakken als Marianne het pand tegenover de winkel van Wiktor koopt.
Onbekende geschiedenis
Gevoel voor timing heeft de schrijfster Maja Wolny met 'De Boekenmoordenaar'. Het is precies vijftig jaar na deze episode uit de Poolse geschiedenis. Door het verhaal in Nederland en België te positioneren wordt het ook inleefbaar voor lezers uit deze landen. Ook andere boeken van haar hand kennen dit soort vervlechtingen zoals 'Zwarte Bladeren'.
Dwalen door het verleden
De titel doet vermoeden dat het een thriller is. Er is inderdaad sprake van een lijk in het begin van het boek. Politie-inspecteur Eva Paelinck vermoedt dat het geen hartaanval is waaraan meubelrestaurateur Jan Visser is overleden als ze hem dood aantreffen in zijn atelier.
Wat volgt is een verhandeling gezien door deze drie hoofdpersonen. Het laat de lezer laten dwalen door Amsterdam, Antwerpen en de geschiedenis en leiden tot een spannende ontknoping.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Mateau en vertaald door Charlotte Pothuizen. Het boek is verkrijgbaar via bol.com: