In het AD schrijft Ronald Giphart hoe hij instantaan verslaafd raakt aan pierogi, de gevulde deeghapjes uit de Poolse keuken. In zijn geval gaat het om pierogi ruskie maar er zijn ook andere vullingen en dus andere smaken.
Gipharts verslaving
"Pierogi is een deeggerecht dat in de verte op ravioli lijkt: ongerezen deeg- tasjes die gevuld kunnen worden met vele ingrediënten en combinaties. De basispierogi is met aardappel, kaas, uien, knoflook, verse kruiden en heeft een garnering van yoghurt, gebakken uitjes, lente-uien, kaas en eventueel spekjes. Dat klinkt behoorlijk delicaat. Er zijn ook varianten met spinazie, paddenstoelen of gehakt.
Ik moet bekennen dat ik geen groot kenner van de Poolse keuken ben, noch dat ik mij tot de kuchnia polska voelde aangetrokken. Dat zal te maken hebben met onterechte vooroordelen en culinaire bekrompenheid. [....].
Even later zat ik achter mijn eerste bordje: vier dampende zachte geurende smachtende lonkende hunkerende flirtende verleidelijke deegzakjes gevuld met lekkernijen. Het zachte van de aardappel, het zalvige van de kaas, het stringente van de lente-uitjes, het krokante van de spekjes…
Na de lunch ging ik terug naar mijn werkplek. Toen ik aan het einde van de middag klaar was met mijn bezigheden, ben ik teruggegaan naar de foodhal voor een tweede portie Poolse lekkernij. Het was sterker dan mezelf.
Instant verslaafd, dat is wat pierogi met je doet."
Recepten en varianten
Onder zijn artikel geeft Giphart gelijk een recept voor het maken van pierogi gevuld met witte kaas, de pierogi ruskie. In zijn recept staat hüttenkäse maar er zijn inmiddels genoeg Poolse winkels in Nederland om witte kaas te kunnen kopen.
Probeer ook eens pierogi met bessen als vulling. Zie hieronder de video van Allrecipes.
Of ga je naar Polen? Sla dan een keer de herkenbare fast food over en duik in de lokale keuken en bestel deze pierogi of een ander lokaal gerecht.