SWEAT – Wat heb je te wensen als je 600.000 volgers hebt?

SWEAT - Wat heb je te wensen als je 600.000 volgers hebt?

Deze film sluit perfect aan bij de tijdsgeest: Wie je bent wordt volledig bepaald door het beeld dat je laat zien via je sociale media. De hoofdpersoon is Sylwia Zając is een motivator, fitnessinstructeur, gedreven en doelgericht. Ze is haar eigen product, opgebouwd uit berichten op sociale media.

Deze kant van haar bestaan wordt in beeld gebracht met een dymanisch cameravoering en upbeat muziek als we kennis met haar maken tijdens een workout voor en met publiek waarmee ze gewillig op de foto gaat en waarvan ze de soms onzinnige cadeautjes* met flair in ontvangst neemt. Scenes van een pre-corona tijd.

*) Sylwia's achternaam Zając is Pools voor haas. Als je dit weet, snap je het waarom van het cadeautje dat ze krijgt beter

Als snel wordt duidelijk dat achter deze succesvol opgetuigde illusie een leegte schuilt. Een leegte die ze zelf net naar buiten heeft gebracht in, hoe kan het ook anders, een post op sociale media. Ook hier lijkt de rol van influencer het over te nemen. Haar sponsors, roddelrubrieken en journalisten die haar interviewen zijn kritisch. Mag ze deze kant wel publieke laten zien? Dit onderscheidt tussen de publieke en private Sylwia weet de regisseur te onderstrepen met de cameravoering.

Zelfs met een oud klasgenoot en familie lijkt er pas een interactie te zijn als Sylwia de ster schittert en niet als ze aanwezig is als schoolvriendin of dochter. Waar als influencer alles lijkt te lukken, lijkt ze als privépersoon niet te slagen. Ze is zelfbewust van de vergankelijkheid van deze roem. Met een klik kan het weg zijn.

een geslaagd hedendaags drama mede dankzij de hoofdrol van Magdalena Kolesnik die in haar rol van influencer letterlijk op de huid wordt gezeten door de camera

Daarmee ontstaat een geslaagd hedendaags drama mede dankzij de hoofdrol van Magdalena Kolesnik die in haar rol van influencer letterlijk op de huid wordt gezeten door de camera en waarin de kracht er vanaf spat tegenover de naar 'echte' aandacht zoekende Sylwia. De verjaardag van haar moeder geeft een hint waar dit zoeken vandaan komt. De enige die haar deze aandacht lijkt te geven is een stalker die bij haar, uiteraard strakke appartement, rondhangt en daar masturbeert.

Net als succes lijkt te lonken met een optreden in een landelijke ochtendshow, komt het tot een agressieve climax.

Zweedse regisseur van de filmschool in Lódz

SWEAT is de tweede speelfilm van Magnus Von Horn (1983, Zweden). Hij studeerde af aan de prestigieuze Poolse filmacademie in Lódz. Het onderwerp van zijn eerste film, de documentaire Radek (2007), werd ingegeven door een gewelddadige overval waarvan Von Horn kort na zijn aankomst in Polen het slachtoffer werd. Deze documentaire van 15 minuten is beschikbaar op Vimeo met een kijkerswaarschuwing voor het taalgebruik.

De agressie - die dus ook een rol speelt in SWEAT- en jeugdcriminaliteit zijn ook centrale thema's in zijn korte films Echo (2008) en Without Snow (2011). Echo, een Poolse productie over twee tieners die geconfronteerd worden met de door henzelf begane moord, is ook te bekijken op Vimeo. In 2015 maakte hij zijn speelfilmdebuut, The Here After. Zijn eerste film won twee Zweedse Guldbagge Awards voor Beste Film en Beste Regisseur.

Von Horn nam deel aan het Torino Film Lab met Sweat (2020). Verder draaide Sweat op het filmfestival van Cannes en in Rotterdam op het IFFR. De film is vanaf 12 augustus in Nederland in de theaters.

Vrijkaarten?

In aanloop naar de Nederlandse première op 12 augustus doen we weer een vrijkaartenactie. Verzamel zoveel mogelijk likes voor jouw deelactie op facebook voor dinsdag 10 augustus 12 uur en dan heb jij twee vrijkaarten!

Waar te zien?

De film is in ongeveer 30 theaters te zien dus grote kans dat je hem ook bij jouw in de buurt kan zien. Hier de lijst met theaters. Ze zijn gesorteerd op plaats op alfabetische volgorde. Klik op de naam van het theater om op hun site te kijken naar de tijden van de screenings:

Filmhuis AlkmaarAlkmaar
Lieve Vrouw, DeAmersfoort
FilmHallen, DeAmsterdam
Ketelhuis, HetAmsterdam
Studio KAmsterdam
Gigant, FilmtheaterApeldoorn
Focus Filmtheater ArnhemArnhem
Chassé CinemaBreda
Filmhuis BussumBussum
Filmhuis LumenDelft
VerkadefabriekDen Bosch
MIMIKDeventer
LAB 1Eindhoven
Concordia CinemaEnschede
FilmhuisGouda
Forum GroningenGroningen
FilmschuurHaarlem
Cacao FabriekHelmond
Hilversum, FilmtheaterHilversum
Slieker FilmLeeuwarden
KijkhuisLeiden
Lumière, FilmtheaterMaastricht
LUXNijmegen
LantarenVensterRotterdam
KINORotterdam
CinecittaTilburg
Louis Hartlooper ComplexUtrecht
De FabriekZaandam
Fraterhuis, FilmtheaterZwolle

Reacties zijn gesloten.