De Poolse fotograaf Mariusz Zając maakt al langere tijd naam met ingekleurde historische beelden. Nu heeft hij zijn kennis van en kunde met computers en AI (artificiële intelligentie) ingezet om van deze foto's bewegend filmbeeld te maken. Door op die manier verschillende beelden van de periode 1910 tot 1945 achter elkaar te monteren ontstaat een filmpje van bijna twee minuten met een impressie, of moeten we zeggen illusie, van vooroorlogs Warschau. Ook de begeleidende muziek is met AI gecreëerd.
Critici tekenen aan dat deze beelden van verschillende perioden door elkaar zijn gemonteerd en dat de levendige sfeer met de muziek ook gebruikt wordt bij beelden uit de nazibezetting. Zo zien we Joden (voor de oorlog kende de bevolking van Warschau een grote Joodse populatie) met witte armbanden met daarop de Davidster. Deze armbanden waar het equivalent van de gele ster in Nederland. Ook is een tram te zien met deze ster wat ook duidt op beelden uit de bezettingstijd.
Een droom, geen historisch document
De maker claimt dan ook dat het geen historisch correct document is, maar zoals de titel Warszwaski sen (Droom van Warschau) aanduidt een droom waarin beelden, echt en fictie, ook vermengt raken. Dat het AI is, is voor de oplettende kijker echt wel te zien. Verder zegt hij op zijn facebook post ook duidelijk "Zie de mogelijkheden van AI" wat duidelijk maakt dat het vooral een showcase is en geen historisch document. Eerder maakte hij ook een hoog resolutie beeld van Chopin.
Het werk van Zając maakt de geschiedenis van de stad in ieder geval levend voor een groot publiek zo mag blijken uit het feit dat film op het moment van schrijven al bijna 20.000 likes e.d., ruim duizend comments en een dikke miljoen views heeft verzameld.
De foto boven dit bericht plaatste de maker al in april 2023 online. Deze is ook te zien in de film en toont de tram die in de oorlog het getto doorkruiste.
De film op Facebook
Chopin
Het genoemde beeld van Chopin. In het facebookbericht staat een link naar een foto op hoge resolutie.
Reconstructie van paleis
De maker had eerder ook succes met een reconstructie van Pałac Saski. Onderstaande bericht op LinkedIn bevat een interview met Zając.