Façade: Igor Mitoraj in Beelden aan Zee

Façade: Igor Mitoraj in Beelden aan Zee

Er is langs de boulevard in Scheveningen geen ontkomen aan, het meer dan manshoge masker boven op het duin. In dit duin verscholen ligt het museum Beelden aan Zee. Het masker is het beeld Light of the Moon van de van oorsprong Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Tot februari 2022 toont het museum een retrospectief van de inmiddels overleden kunstenaar aan het grote publiek. De titel van de tentoonstelling verwijst naar dit gezichtsbepalende beeld wat daarmee de Façade vormt van het museum.

Over Igor Mitoraj

Mitoraj werd geboren op 26 maart 1944. Hij had een Poolse moeder en een Franse vader, die elkaar door de oorlog ontmoette. Zij tewerkgesteld in een Duits werkkamp en hij krijgsgevangene. Na de oorlog keerden Mitoraj met zijn moeder terug naar Polen. Hij studeerde schilderkunst bij de kunstenaar Tadeusz Kantor aan de Akademia Sztuk Pięknych w krakowie, de kunstacademie in Krakau. In 1968 ging hij naar Parijs, naar de École nationale supérieure des beaux-arts.

De beelden van Mitoraj

Zijn beelden zijn duidelijk geinspireerd door de klassieke oudheid waaraan hij zijn eigen elementen toevoegt. In 1983 vestigde hij zich 'dicht bij de bron' met zijn atelier in het Italiaanse Pietrasanta. Hij maakte talrijke monumentale sculpturen in brons en marmer. De mensfiguren zijn klassiek vormgegeven maar bevatten tegelijkertijd bijzondere elementen zoals rechthoekige fragmenten, uitsparingen andere toevoegen die we niet kennen uit de klasssieke oudheid.

tekst loopt door onder afbeelding

Mitoraj in zijn atelier

Naast het bekende masker op het duin is in Den Haag nog een beeld van zijn hand te vinden: Per Adriano op het Muzenplein.

tekst loopt door onder afbeelding

The Hague face statue left.JPG
Bron wikimedia commons

Polen liefhebbers die in Kraków zijn geweest kennen waarschijnlijk het beeld Eros Bendato dat daar te vinden is op de grote, centrale markt van de stad.

tekst loopt door onder afbeelding

"Eros Bendato" by Igor Mitoraj (9159280136)
Bron wikimedia commons

Tentoonstelling vormgegeven door Mart Visser

De bekende couturier, ontwerper en beeldend kunstenaar Mart Visser ontwierp de tentoonstelling
van museum Beelden aan Zee.

Naast een vijftal belangrijke stukken van Mitoraj uit de eigen collectie, krijgt het museum een groot aantal werken uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta, Italië, in bruikleen, van waaruit de nalatenschap van Mitoraj wordt beheerd.
De selectie wordt aangevuld met enkele particuliere bruiklenen uit Nederland. In totaal zijn er ruim zestig
werken op de tentoonstelling te zien in gips, brons en marmer.

tekst loopt door onder afbeelding

Mart Visser

Visser gaf de beelden op eigentijdse wijze een plek in een met glazen panelen gecompartimenteerde ruimte. Zo ontstaat een poëtische, semi-transparante, zeer moderne omgeving die de bezoeker letterlijk en figuurlijk de ruimte biedt om zich in deze tentoonstelling te verliezen. Visser maakt de totale zintuiglijke ervaring van de tentoonstelling compleet met een soundscape en zomerse geur in de ruimte. Zo ontstaat de perfecte combinatie van sculptuur van de wereldberoemde Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj (1944 – 2014), de Meesterbeeldhouwer van Pietrasanta
in de door Multi talent Mart Visser gecreëerde ruimte.

Twee Michelin sterren

Behalve een restaurants geeft de beroemde groene reisgids van Michelin ook sterren aan musea. Beelden en Zee krijgt twee sterren en dat betekent dat het een omweg waard is volgens de keurmeesters van Michelin. Oordeel zelf aan de hand van deze foto's en nog beter: Ga het zelf ervaren met geuren en soundscape van Mart Visser erbij.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag: geopend van 10.00 - 17.00 uur. 
Maandag: Gesloten

Het museum is geopend op Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, 24 december (tot 16.00 uur), 26 december (tot 17.00 uur) en 31 december (tot 16.00 uur).

Het museum is gesloten op 27 april, 25 december en 1 januari.

De tentoonstelling met de beelden van Mitoraj loopt tot 6 februari

Foto's (ten zij anders vermeld) via museum Beelden aan Zee

Reacties zijn gesloten.