Breda krijgt een kabouter uit Wrocław
In de loop van dit jaar komt er in Breda een bronzen kabouter te staan zo meldt BN de Stem. Dit beeldje is aan cadeau voor Breda van de partner gemeente Wrocław.
Waarom een kabouter als cadeau?
Voor iedereen die al eens een in Wrocław is geweest is deze vraag eenvoudig te beantwoorden. Kabouters domineren daar op hun bescheiden wijze het straatbeeld in het centrum. Inmiddels staan er al ettelijke honderden en zie je met regelmaat mensen op hun knieën liggen om foto's te maken van deze grappige beeldjes. Ze horen dus echt bij de stad Wrocław, zijn een toeristische attractie geworden en inmiddels dus ook een export product.
De beelden kunnen eenzame kaboutertjes zijn die rustig hun geld pinnen bij de bank of een complete orkestgroep bij het moderne ' Nationale Muziekforum'. Let ook op het oog voor detail, zoals het trappetje met leuning(!) waarmee de orkestleden op hun podium kunnen komen.
Tekst loopt door onder foto
Waar komen de kabouters vandaan?
Voor de kinderen is het antwoord natuurlijk ' De paddestoel' maar de echte oorsprong is minder sprookjesachtig. Om dit uit te leggen quote ik Jeroen Kuiper zijn boek over Polen:
" ...We lopen via de Rynek, het indrukwekkende marktplein met haar middeleeuwse patriciërshuizen en het gotische raadhuis, naar de Plac Solny, waar het wemelt van de zogenaamde krasnoludki: kleine kaboutertjes, die overal te zien zijn, naast zitbanken, in lantaarnpalen, voor huizen. Wie goed kijkt, ziet ze overal in de stad: honderden kleine kaboutertjes, niemand weet precies hoeveel het er zijn. De krasnoludki zien er onschuldig uit, maar ze hebben een diepere politieke betekenis. Hun oorsprong gaat terug naar het begin van de jaren tachtig, toen Wrocław het centrum was van de Poolse kabouterbeweging. [...]
“Letterlijk vertaald betekent het uit het Russisch komende ‘krasnoludki’ zoiets als rode mannetjes”[...]“In Wrocław liepen in de jaren tachtig oranje mannetjes met puntmutsen op rond; ze wilden de ‘Roden’, de communisten, veranderen in ‘Oranjen’,” volgens Łukasz. “Wrocław was altijd al een centrum van alternatieve cultuur, ook tijdens het communisme. Het was natuurlijk een absurd soort humor, waarmee de kabouters het gezag van de communisten wilden aantasten. Op een bepaald moment begonnen de kaboutermannetjes met een actie nabij het centrale plein: in oranje gekleed deelden ze rollen wc-papier uit, want wc-papier was erg schaars begin jaren tachtig. Kort daarop werden de activisten gearresteerd. Normaal gesproken zou daarmee het verhaal af zijn, maar het raakte bekend in het buitenland en er verscheen een artikel in een Britse krant, die schreef dat in het communistische Polen in oranje geklede kabouters gearresteerd werden voor het uitdelen van wc-rollen. Dit absurde nieuws verspreidde zich door heel Europa. De leider van de beweging [...] realiseerde zich toen hoe belangrijk de media waren. Juist de absurde humor van de kabouterbeweging was heel effectief.”
Ook nu nog verschijnen er steeds nieuwe beeldjes en worden maatschappelijke thema's niet geschuwd. Jeroen geeft in zijn boek enkele voorbeelden. Ook zonder deze achterliggende informatie zijn het grappige beeldjes.
Hun eigen website
De kabouters hebben overigens een eigen website krasnale.pl waarop ze zich ook in het Engels en Duits aan u voorstellen.
De bij dit artikel gebruikte foto's zijn door de redactie zelf gemaakt.