Loving Vincent in de bioscopen in Nederland

Loving Vincent in de bioscopen in Nederland

Vanaf 26 oktober is de in Polen gemaakte film Loving Vincent te zien in de Nederlandse bioscopen. Deze film over van Gogh is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. De film heeft al diverse prijzen gewonnen en beleefde de Nederlandse première in het van Gogh Museum op 5 oktober.

Een idee van een Poolse kunstenares Dorota Kobiela

De film is een idee van, en geregisseerd door Dorota Kobiela die eerder in 2011 zowel de film 'The Flying Machine' als twee korte animaties maakte:  Little Postman (over een jongetje dat tijdens de Opstand van Warschau berichten bezorgt) en Chopins Drawings.

Ze werkte samen met de Poolse schrijver Jacek Dehnel. Jacek is een multitalent en schreef proza, poëzie en ook songteksten op Argentijnse tango muziek van Astor Piazolla (zie Wikipedia). Producent is Hugh Welchman, de man van Dorota.

Lees meer over de makers en het maken van de film of bekijk dit item bij de NOS.

Waarom pleegde van Gogh zelfmoord?

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Rond deze zelfmoord construeerde de makers het verhaal van de film. Pleegde hij zelfmoord vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen.

De postbode: Acteur, de 'originele' van Gogh en een filmbeeld

De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond.

Armand Roulin: Acteur, de 'originele' van Gogh en een filmbeeld

Expertise van het van Gogh museum gebruikt

In De Wereld Draait Door van 4 oktober vertelde van Gogh expert Teio Meedendorp van het van Gogh museum over het maken van de film. Hij legt uitwaarom het museum graag meewerkte aan dit bijzonder project.

Van acteurs naar geschilderde animatie

De portretten van van Gogh werden tot leven gebracht door acteurs, waarna de beelden met een rotoscoop werden bewerkt. De gefilmde bewegingen van een acteur worden frame voor frame op een tekentafel geprojecteerd en overgetekend door de schilders.

De figuur van Vincent van Gogh werd vertolkt door de Poolse acteur Robert Gulaczyk, andere personages door onder anderen Jerome Flynn (Ripper Street, Game of Thrones), Aidan Turner en Eleonor Tomlinson (Ross en Demelza Poldark uit de gelijknamige BBC serie).

Onderstaande drieluiken van de site van Loving Vincent tonen hoe het schilderij vertaald is naar een filmbeeld en hoe de acteur dit heeft ingevuld.

Vincent: Robert Gulaczyk

Adeline Ravoux: Eleanor Tomlinson

De schilders aan het werk

Op de site van de stad Wroclaw waar de film is gemaakt is onderstaande video te zien die een goede impressie geeft hoe de kunstenaars te werk zijn gegaan:

Vrijkaarten voor Loving Vincent

In samenwerking met Cinéart, die de film in Nederland uitbrengt, geven wij vrijkaarten weg voor deze film die nu al verschillende prijzen in de wacht sleepte:

  • Winnaar Publieksprijs - Annecy International Animation Film Festival
  • Winnaar Beste Animatiefilm - Shanghai International Film Festival
  • Winnaar Publieksprijs voor Beste Film – Oostende Filmfestival (EuroMillions Publiekprijs)
  • Winnaar Publieksprijs – Parool Filmfestival (PAFF)

Tentoonstelling over ´making of´

In het Noordbrabants Museum is vanaf zaterdag 14 oktober een tentoonstelling te zien over ´the making of.  Lees op de site van Omroep Brabant meer hierover.

In een speciaal werkstation kun je kunstenares Setareh Goodarzi die meewerkte aan de film van donderdag tot en met zondag zien schilderen aan een schilderij van Van Gogh. De tentoonstelling over de film is te zien tot en met 28 januari 2018.

 

 

Reacties zijn gesloten.