Drie Poolse bijdragen aan IFFR

Drie Poolse bijdragen aan IFFR

Vandaag start in Rotterdam het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR). Ook dit jaar weer drie films uit Polen. De eerste is te zien op zaterdag de 28ste, Another Planet. Lees hier meer over drie films. De teksten zijn afkomstig van de site van IFFR.

Antoher Planet van Amir Yatziv

Animatiedocumentaire over ontmoetingen in virtuele simulaties van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. De film volgt de makers, afkomstig uit Polen, Duitsland en Israël, in de virtuele kampen. Elke omgeving is verschillend in stijl en elke maker heeft een ander doel voor het creëren van deze parallelle wereld.

ANOTHER PLANET, 2017 (TRAILER) A Film by Amir Yatziv from Amir Yatziv on Vimeo.

De kampen zijn gebouwd om verschillende redenen: een Duits parket heeft een simulatie gemaakt van Auschwitz-Birkenau voor een onderzoek naar een 94-jarige verdachte; geïnspireerd door zijn geloof in reïncarnatie reconstrueert een 27-jarige softwareontwikkelaar uit Israël zijn vorige leven als Sonderkommando via een virtuele verkenning van een zelfgemaakt computerspel over het kamp; en een Duitse architect die het kamp vijftien jaar heeft onderzocht werkt samen met een Israëlische historicus aan een zeer waarheidsgetrouw computermodel. De film is opgebouwd als een mozaïek waarin de avatars van al deze makers rondlopen in de virtuele kampen en erover praten. Daarbij onthullen ze geleidelijk een diepere laag van de film: de obsessie met het reconstrueren van de 'Andere Planeet' – de onverzadigbare drang om de historische en culturele nagedachtenis aan de Holocaust vast te leggen en verrijken.

Vertoningen:

  • KINO 3, Engels ondertiteld, za 28 jan 16:30 - 17:18
  • Cinerama 2 , Engels ondertiteld, zo 29 jan 11:45 - 12:33

Deze film op de site van IFFR

A Heart of Love van Lukasz Ronduda

Gedramatiseerd portret van de Poolse kunstenaars Wojciech Bąkowski en Zuzanna Bartoszek. Hun onconventionele relatie vormt de basis van hun werk en vice versa, maar welke prijs betalen ze voor deze vermenging? Een stijlvol, visueel verzorgd drama over het echte leven als artistieke utopie – of liever, dystopie.

In een soort vervolg op zijn debuutfilm The Performer (IFFR 2015) fictionaliseert filmmaker en curator Lukasz Ronduda het leven van Wojtek Bąkowski en Zuzanna Bartoszek, twee belangrijke kunstenaars in hedendaags Warschau. Wojtek is de oudere van het stel en heeft al een stevige reputatie als dichter en muzikant. Zuzanna lijdt aan een auto-immuunziekte, maar bruist van het leven en staat op het punt door te breken als kunstenaar. Ze kleden zich hetzelfde, als het Poolse equivalent van Gilbert en George. Hun leven is één grote performance, uitgevoerd in het openbaar, maar ook thuis. Langzaam maar zeker veranderen de geliefden echter in concurrenten.
Dit bitterzoete liefdesverhaal in grootstedelijk decor stelt de vraag wat belangrijker is: kunst of liefde? Het inherente egoïsme van de artistieke maker wordt aan de kaak gesteld. In een hypergestileerde vorm en getoonzet op kale elektronische muziek die het verhaal onverbiddelijk voortstuwt, wordt de relatie tussen de hoofdpersonen ontleed als een wezenlijke machtsstrijd.

Vertoningen:

  • Pathé 6, Engels ondertiteld, ma 30 jan 15:15 - 16:33
  • KINO 4, Engels ondertiteld, di 31 jan 12:00 - 13:18
  • Cinerama 5, Engels ondertiteld, do 2 feb 16:45 - 18:03
  • KINO 3, Engels ondertiteld, za 4 feb 14:45 - 16:03

Deze film op de site van IFFR

The Last Family van Jan P. Matuszyński

Een onconventioneel portret van een onconventionele kunstenaar. De dystopische schilderijen van de Poolse cultheld Zdzisław Beksiński blijven op de achtergrond in deze speelfilm, die vooral kijkt naar het ontregelde gezinsleven van de schilder, zijn liefhebbende vrouw Zofia en hun zorgwekkende, labiele zoon Tomasz.

In dit onconventionele portret van de Poolse schilder Zdzisław Beksiński (1929-2005) zien we hem vrijwel nergens een kwast ter hand nemen. Zijn dystopische, surrealistische werken hangen weliswaar aan de muren van zijn appartement, maar regisseur Jan P. Matuszyński richt zich in zijn eerste speelfilm meer op het gezinsleven van deze Poolse cultheld dan op zijn kunst. Daarbij draait het vooral om zijn neurotische zoon Tomasz, wiens gewelddadige uitbarstingen en terugkerende zelfmoordneigingen Beksiński en zijn vrouw Zofia onophoudelijk bezighouden in deze decennia omspannende familiesage.
Beksiński legde vrijwel zijn gehele leven vast: vanaf 1957 op audiotapes, later ook met foto's en video-opnames. Matuszyński maakt dankbaar gebruik van die rijkdom aan bronnen. Het resultaat is een soms naar documentaire neigende, maar desondanks zeer gestileerde film. Hoofdrolspeler Andrzej Seweryn won terecht de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Locarno voor zijn onderkoelde, sardonische interpretatie van Beksiński.

Vertoningen:

  • LantarenVenster 2, Engels ondertiteld, zo 29 jan 12:00 - 14:03
  • Cinerama 2, Engels ondertiteld, di 31 jan 09:15 - 11:18
  • KINO 3, Engels ondertiteld, do 2 feb 17:30 - 19:33
  • Cinerama 4, Engels ondertiteld, za 4 feb 09:00 - 11:03

Deze film op de site van IFFR

Voor de filmliefhebbers: ons doen sommige schilderijen denken aan de prijswinnende animatie 'Kathedra' van Tomasz Bagiński. Wilt u kennismaken met de kunst van Beksiński? Onderstaande video van bijna een uur laat een grote collectie van zijn werk zien.

Reacties zijn gesloten.