De publieke omroep in Polen verdraait Obama's kritiek op de regering en houdt het Poolse publiek een andere 'waarheid' voor.
Twee jaar geleden gaf Obama in Warschau een toespraak om 25 jaar democratie in Polen te vieren. Hij kon toen niet vermoeden dat twee jaar en één verkiezing later hij hele andere toespraak zou houden. Eén waarin hij heel kritisch is over de staat van dezelfde democratie in Polen.
Obama's kritiek
In zijn toespraak, ter gelegenheid van de NAVO-top in Polen, benadrukte Obama zijn zorgen over de ontwikkelingen in Polen. Bijvoorbeeld invloed die de regering wil hebben op het grondwettelijke hof. Een voor Obama democratisch instituut dat zo in het geding komt. Zie de video bij dit bericht voor de betreffende uitspraken.
Het 'instituut' van de Publieke omroep
Diezelfde avond waren nietszeggende beelden van Obama's toespraak, waar hij naast president Duda staat, te zien op het belangrijkste kanaal van de publieke omroep. Eén van de andere instituties van de democratie. Echter de essentie van Obama's boodschap heeft de kijkers in Polen nooit bereikt omdat het commentaar van de journalist was dat:
"95% van de ontmoeting ging over de NAVO en veiligheid maar Obama prees de Poolse inspanning voor democratie." en ten aanzien van het grondwettelijke hof had Obama volgens dd journalist gezegd dat hij ervan overtuigd was dat de verspreiding van democratische waarden in Polen niet zou stoppen".
De Poolse TV werkt niet met ondertitels en volgens de voice over bij de beelden zou Obama hebben gezegd "Polen is, en zal een voorbeeld blijven van democratie voor de hele wereld" terwijl Obama eigenlijk zei: "Polen staat, en moet blijven staan, als voorbeeld van democratisch handelen wereldwijd".
Het effect van de verdraaide kritiek van Obama
Met het verdraaien van de waarheid onderstreept de publieke omroep in Polen te meer de kritiek van Obama voor de buitenwereld, de EU en de VS. Voor de Poolse regering is echter het doel bereikt. Een groot deel van de eigen achterban ziet alleen maar deze berichtgeving van de publieke omroep. Bijvoorbeeld omdat deze achterban niet in staat is om buitenlandse media te volgen.
Overigens is dit maar één voorbeeld van hoe de huidige regering de beeldvorming ten aanzien van de actualiteit, maar ook de recente geschiedenis, beïnvloed en de waarheid verdraait. Het is wat dat betreft een veeg teken dat sinds de komst van de nieuwe regering en het benoemen van een partijman als baas bij de publieke omroep, tientallen journalisten de omroep al dan niet vrijwillig hebben verlaten.