Voor ondernemers die overwegen om in Polen te investeren is het goed om te weten dat zo'n half miljoen Poolse huishoudens sinds deze week opeens fors minder te besteden hebben. Dit komt doordat de Zwitserse centrale bank besloot om de link met de Euro los te laten met een koersstijging van de Frank tot gevolg. Omdat in Polen de Złoty gebruikt wordt, en niet de Euro vraagt dit om een toelichting.
De hypotheek in Polen
Na de val van het communisme was er in Polen nauwelijks tot geen sprake van een een hypotheekmarkt. Mensen woonden in een huurwoning of in een woning gefinancierd met spaargeld.
Bij het opkomen van de hypotheekmarkt, speelde niet alleen buitenlandse investeringen een rol. Hypotheken werden afgesloten tegen buitenlandse valuta. Voor de hypotheekverstrekkers was dit een veiligere financieringsvorm dan in de eigen Złoty omdat bij een economie in ontwikkeling, zoals de Poolse toen was, de koers daarvan allerminst zeker was.
De Zwitserse Frank en de Poolse Złoty
Naar schatting zo'n half miljoen huishoudens (bron 1), of 46% van de hypotheekbezitters (2) hebben nu een hypotheek die is afgesloten op basis van de Zwitserse Frank. Nadat de centrale bank in Zwitersland van de week besloot de koppeling aan de Euro los te laten, schoot de koers fors omhoog tot wel 30% hoger om uiteindelijk nu zo'n 20% hoger te zijn dan daarvoor.
Dit betekent dat voor veel huishoudens, waar de hypotheeklast een groot deel van het inkomen beslaat, deze last opeens 20% groter is. Stelt u zich eens voor hoe dat voor u zou uitpakken als uw hypotheek of huur opeens 20% zou stijgen.
Sowieso is er de afgelopen jaren al sprake geweest van een koers ontwikkeling. Zo betaalt een gezin dat zijn hypotheek medio 2009 afsloot, met de plotse stijging van afgelopen week, nu bijna 50% meer per maand dan toen. Voor een hypotheek afgesloten in 2008, voor het begin van de crisis, toen de Frank ongeveer 2 Złoty kostte, betaalt een gezin nu ongeveer het dubbele in vergelijking met 2008.
Het geld wat daarmee nodig is voor de hypotheek is daarmee niet meer beschikbaar voor andere uitgaven.
Bronnen: 1) Volkskrant 2) Express.be