Staatsbezoek met handelsmissie naar Polen

zm_de_koning_en_hm_de_koningin (427x640)Vandaag - 24 juni-  en morgen bezoeken Koning Willem Alexander en Koningin Maxima Polen voor hun eerste officiële staatsbezoek. Ze zijn uitgenodigd door president Komorowski en worden vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij leidt een handelsmissie gericht op de onderwerpen: energie, Agri&Food, logistiek en transport en watermanagement.

De (economische) banden

Het staatsbezoek markeert de Nederlands-Poolse relatie van gedeelde geschiedenis en
wederzijdse handel tot een sterke bilaterale band in een slagvaardig Europa. De relatie kent een lange historie: van handel in de Gouden Eeuw tot de rol van Polen bij de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945. Nederland stuurde hulpgoederen tijdens de Poolse communistische periode en gaf technische steun in aanloop naar de Poolse EU-toetreding. Nederland en Polen zijn actieve partners op het gebied van herdenking van en onderwijs over het oorlogsverleden. De Nederlandse export naar Polen bedroeg in 2012 ruim € 8,5 miljard, de import € 5,5 miljard. Nederland en Polen maken beiden deel uit van de Europese Unie.

Geschiedenis

Naast economie is er in het programma ruime aandacht voor de geschiedenis die Polen met Nederland verbindt. Naast het gebruikelijke protocol waarin een staathoofd een krans legt op het graf van de Onbekende Soldaat in Warschau, bezoekt het paar het Museum van de Opstand van Warschau, waar de Poolse strijd en de verwoesting van Warschau in de Tweede Wereldoorlog in beeld is gebracht. In het museum vindt een presentatie plaats over de vernieuwing van de gedenkplaats van het voormalig vernietigingskamp Sobibor, die binnenkort wordt gerealiseerd dankzij een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks samenwerkingsverband. In Sobibor kwamen in de Tweede Wereldoorlog ruim 34 duizend Nederlandse joden om het leven (lees ook het artikel over "Trouw gaat in de fout met Sobibor")

Aansluitend volgt een ontmoeting met veteranen bij het Maczek-monument ter herinnering aan de bevrijding van het zuiden en noord-oosten van Nederland door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Bij het monument wordt de "Liberation Route" in Polen gelanceerd. De Liberation Route markeert en verbindt de locaties  in Europa die een rol speelden bij de bevrijding in 1944-1945.

Foto bij bericht: (c) RVD, Foto: Koos Breukel

Reacties zijn gesloten.