In december publiceerde de ambassade van Polen op haar YouTube kanaal een video van een 'Poolse wandeling door Leiden'.
De wandeling voert je ondermeer langs de Poolse gedichten die op de muren te vinden zijn. Ook kom je door de Zamenhofstraat. Een herinnering aan de Poolse Joodse arts Zamenhof, de bedenker van het esperanto.
Wilt u de wandeling zelf lopen? Dan is via de site van de stedenband Leiden Torun een beschrijving in pdf te downloaden net als een plattegrond in pdf. Ook is volgens deze site het boekje voor € 7,50 te verkrijgen bij de VVV van Leiden.
Over de stedenband*
De contacten met Toruń dateren al van het begin van de 80-er jaren. De periode waarin het economisch slecht ging en de Poolse bevolking Poolse streed voor meer vrijheid onder het communisme. In 1980 besloot de gemeente Leiden - op voorstel van een gemeenteraadslid dat in Warschau gestudeerd had - contact te zoeken met een oude universiteitsstad in Polen. De Poolse ambassadeur stelde Toruń voor.
Het belangrijkste doel van de stedenband is kennismaking over en weer tussen burgers van Leiden en Toruń. Op deze manier wil de stedenband bijdragen aan de integratie van de twee delen van Europa die vóór de val van de Berlijnse muur in 1989 zo streng gescheiden waren. Dit doet de Stichting Stedenband Leiden-Toruń door de organisatei van uitwisselingen op diverse gebieden, met name cultuur en sport. Ook organiseert de stichting éénmaal per jaar een busreis tegen lage kosten.
Samen met de Duitse partnerstad van Toruń, de oude universiteitsstad Göttingen, realiseerde de Stichting een internationaal ontmoetingscentrum in Toruń. Het centrum is gevestigd in het historische, gerestaureerde Poortgebouw (foto boven bericht).
Ook op gemeentelijk niveau is er samenwerking. Deze bestaat uit bijvoorbeeld kennisuitwisseling over drugsbeleid, milieubescherming en ontwikkeling van de Weichseloever.
*) een samenvatting van de tekst op de site van de stichting. Foto boven bericht Pko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons