Muziek van de Amberroute
De in Nederland woonachtige Poolse sopraan Aldona Bartnik brengt samen met Emma Huijsser (Barokharp en blokfluit) en Edoardo Valorz – (Klavecimbel en orgel) muziek van de Amberroute, een van de oude handelsroutes in Europa.
De route verbond de Noordzee, de Oostzee en inwoners van het Middellandse Zeegebied met elkaar. De route, voornamelijk gebaseerd op de kostbare barnsteenhandel, was tegelijkertijd een theater van samenwerking, migratie, uitwisseling van goederen en kennis. Culturele trends, artistieke nieuwigheden en muziekstijlen reisden mee met de handelswaar.
Drie concerten
Het ensemble geeft drie concerten:
- 09.07.2021 Engelse Kerk, Amsterdam
- 10.07.2021 Waalse Kerk, Den Haag (middag en avond)
Kaarten via de site van het ensemble.
Muziekale ontdekkingstocht
Dit programma laat u muziek te ontdekken van componisten en muzikanten die tijdens de turbulente eerste helft van de zeventiende eeuw in beide richtingen langs de Amberroute trokken reizen. Het Pools-Litouwse hof onder het bewind van de Zweedse koninklijke familie Vasa (Sigismund III en Vladislaus II, die tussen 1587 – 1648 regeerden), trok verschillende muzikanten aan uit verschillende delen van Italië, zoals Marco Scacchi, Giovanni Francesco Anerio en Tarquinio Merula.
Tegelijkertijd was er in de Midden-Europese regio een levendige circulatie van de meest innovatieve composities uit Venetië, namelijk van Claudio Monteverdi, Barbara Strozzi en Rome van Girolamo Frescobaldi.
Veel van de vroege barokcomponisten die afkomstig zijn de regio van het huidige Polen en Tsjechië, zijn weinig bekend en worden weinig ruimte uitgevoerd vandaag de dag. Onder hen zijn Holan Rovenský, Mikolaj Zieleński en Adam Jarzębski (gelinkt aan Praag, Krakau en Warschau) en Paul Siefert - een leerling van Sweelinck in Amsterdam actief in Duitsland, Polen en Denemarken.
Vocaal en instrumentaal
Het programma bestaat uit vocale en instrumentale muziek van zowel virtuoos als expressief karakter, waarbij alle musici van het ensemble op hetzelfde niveau zijn betrokken. Het vermogen van de ensembleleden om binnen hetzelfde concert op verschillende instrumenten uit de vroege barok (dulciaan, blokfluit, harp, orgel, klavecimbel) te spelen, geeft dit programma een extra dimensie.
Teksten via het ensemble, foto ring via Maksim Goncharenok from Pexels