Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de Poolse pantserdivisie onder commando van Maczek. De gestorven soldaten worden herdacht op de Poolse erebegraafplaats. Het Vrijheidscollege is een onderdeel van het openingsprogramma van het splinternieuwe complex van het Maczek Memorial.
31 oktober: Vrijheidscollege voor kinderen
Op 31 oktober is er een Vrijheidscollege van Dieuwertje Blok speciaal voor kinderen . Deze was eerder dit jaar al gepland maar kon toen helaas niet doorgaan door de lockdown.
Dieuwertje Blok, bij kinderen heel bekend van het Sinterklaasjournaal, is zich heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”
4 November: luitenant-kolonel Gijs Tuinman
Op woensdag 4 november om 20.00 geeft luitenant-kolonel Gijs Tuinman een Vrijheidscollege in het Maczek Memorial Breda. De officier bij de Koninklijke Landmacht ontving in 2014 de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan. Tuinman deelt in zijn Vrijheidscollege zijn visie op vrijheid; “Vrede en vrijheid is een wankel evenwicht tussen orde en chaos, tussen het collectief en het individu en tussen oorlog en oorlog.”
Is vrede hetzelfde als vrijheid?
Tuinman diende onder andere in Afghanistan en Mauritanië. Momenteel is hij docent aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. “Vrede en vrijheid is niet gratis,” aldus Tuinman. In zijn Vrijheidscollege ontleedt Tuinman de concepten vrede en vrijheid: wat bedoelen we er eigenlijk mee? Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers? “Het is zelfs de vraag of oorlog en vrede altijd elkaars tegenpolen zijn, waarbij vrede het goede en oorlog het slechte is.” Hij geeft in zijn Vrijheidscollege ook aandacht aan de Pools bijdrage aan de Nederlandse bevrijding in 1944 en wat we daarvan kunnen leren.
12 november: documentairemaker Sinan Can
Sinan Can is een journalist en programmamaker. Hij maakte verschillende televisiedocumentaires, zoals Bloedbroeders met Ara Halici (2013-2015) en De Arabische Storm met regisseur Thomas Blom (2015-2016). Verder volgde de tweedelige televisiedocumentaire Onze missie in Afghanistan (2016) en In het spoor van IS met regisseur Jochem Pinxteren (2017), De verloren kinderen van het Kalifaat (2018) en de serie Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië (2019).
Meest recent is de Sinan zoekt de klas van Elias. Daarin gaat Sinan op zoek naar de Syrische klasgenootjes van Elias die zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte vanuit Aleppo.
Te volgen via YouTube
Omdat er maar een beperkt aantal mensen het college kan bijwonen, is het Vrijheidscollege ook online te volgen via een live stream op het Youtube kanaal van de Vrijheidscolleges.
Toch erbij willen zijn? Reserveren via de site van vrijheidscolleges.
Wat zijn de Vrijheidscolleges?
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen waar bijzondere mensen hun visie op Vrijheid delen. De colleges worden gegeven op Bevrijdingsfestivals, maar ook in bibliotheken, scholen, universiteiten en diverse zalen in het land. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. De Vrijheidscolleges worden ondersteund door het vfonds en de Roosevelt Foundation.