Allegro vestigt records bij beursgang
De Poolse online gigant Allegro (vergelijk met Bol.com) vestigt bij de beursgang in Warschau gelijk records.
De aandelen van Allegro.eu SA stegen met 63% en sloten op 70 zloty tijdens de eerste handelsdag in Warschau op maandag meldt Bloomberg. Daarmee komt de waarde van het bedrijf op 72 miljard PLN (€ 16 miljard). Het bedrijf profiteert van de stijgende vraag naar online verkoop nu consumenten veel tijd thuis doorbrengen in de coronapandemie.
Het handelsvolume op de eerste dag bereikte 4 miljard PLN, een record voor een enkel aandeel op een dag. Daarmee was het goed voor 80% van het handelsvolume op maandag.
De groep, opgericht in 1999 en met het hoofdkantoor in Poznań, beheert het grootste e-commerceplatform van Polen, Allegro.pl, evenals de toonaangevende prijsvergelijkingssite Ceneo.pl. Sinds 2016 is het eigendom van drie internationale investeringsfondsen, die het in 2008 kochten van de Zuid-Afrikaanse multinational Naspers.
Beter dan Amazon?
Vooraf is altijd het spel om in te schatten wat de waarde is van een organsatie via verschillende kentallen. De analisten schatte vooraf de "enterprise value to earnings before interest, taxes, depreciation and amortization" van Allegro op ongeveer 37. Dat is hoger dan bijvoorbeeld vergelijkbare waarde van Amazon.com Inc en Alibaba Group Holding Ltd. Het is lager dan die van MercadoLibre Inc. en de Europese modewinkel. Zalando SE, volgens hetzelfde bericht van Bloomberg.
Ook vandaag (13 oktober) is Allegro weer het meest verhandelde aandeel en stoot het daarmee de succesvolle game-producent CD Projekt Red van de troon.
Tijden veranderen, ook in de Poolse economie
Uit onderstaande overzichtje van de meest verhandelde aandelen wordt duidelijk dat de Poolse economie omturnt van zware industrie naar een digitale, innovatieve economie met ook nog Play (mobile operator) in het lijstje. Play is de grootste mobiele operator in Polen en werd in september overgenomen door het Franse concern Free/Iliad.
Daar staat tegenover dat de traditionele industrieën zoals kolen en staal onder druk staan. Zowel vanuit milieu oogpunt als economische reden wordt steeds sterker gespoken over het sluiten van de kolenmijnen en AccelorMittal maakte bekend om de bekende hoogovens in Nowa Huta te willen sluiten (mede aangejaagd door corona).