Op de foto de twee beeldengroepen die samen het monument vormen voor de opstand. Het monument staat naast het Hooggerechtshof op Plac Krasińskich. De achterste beeldengroep toont vechtende opstandelingen. De voorste beeldengroep toont opstandelingen met kinderen die in de riolen klimmen voor hun vlucht uit de oude stad. Toen de opstandelingen de oude stad opgaven…
Lees meer
Hulp vanuit de lucht
Voor de bevoorrading van de opstandelingen in Warschau maken Liberators van de RAF vluchten vanuit Brindisi Italië. Onder de eenheden van de RAF de hulp vanuit de lucht brengen zijn ook Zuid Afrikaanse en -uiteraard- Poolse eenheden. Het zijn alle eenheden die gedurende oorlog over bezet Europa hebben gevlogen voor het droppen van voorraden voor…
Lees meer
De verwoeste stad
Na het einde van de opstand van Warschau maken de Duitsers grote delen van de stad met de grond gelijk. Op de foto het centrum van de oude stad. Volgens de bron (Gazeta Wyborcza) is deze foto uit 1945. Omdat geen puinhopen meer te zien zijn moet dit zijn nadat de stad na de oorlog…
Lees meer
Het non agressie pact
Op 23 augustus 1939 tekenen Nazi Duistland en Sovjet Rusland een niet aanvalsverdrag algemeen bekend onder de naam 'Het Molotov - Ribbentroppact'. Daarmee kregen de Duitsers aan hun oostgrens de handen vrij om Polen te bezetten. De Russen kregen de kans om de gebieden te bezetten waarop ze al na de Eerste Wereldoorlog aanspraak op maakte.…
Lees meer